Brussel beschuldigt Apple van machtsmisbruik via App Store
De Europese Commissie beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie via de App Store. Het gaat daarbij specifiek om de distributie van muziek-apps. Dat heeft Margrethe Vestager, vicepresident van de Europese Commissie en belast met digitale zaken, bekendgemaakt.
Het gaat de Commissie om twee zaken. Allereerst het feit dat Apple makers van muziek-apps verplicht om gebruik te maken van het eigen betalingssysteem: apps moeten de techgigant een commissie betalen. In het geval van een abonnement is dit in het eerste jaar 30 procent, in de jaren daarna 15. Voor verkopers van fysieke diensten (taxi of eten) geldt dit niet.
Daarnaast zijn er zorgen over het feit dat de iPhone-maker ontwikkelaars van apps restricties oplegt, waardoor zij klanten niet kunnen informeren over alternatieve betaalmogelijkheden. Apple krijgt nu de tijd om zich tegen de beschuldigingen te verweren.
Apple is de poortwachter voor iPhone- en iPad-gebruikers, zegt Vestager in een toelichting. "Met Apple Music concurreert Apple met andere muziekdiensten. Door het opleggen van strenge regels worden andere muziekdiensten benadeeld, onthoudt Apple gebruikers goedkopere alternatieven en beperkt het de concurrentie." De muziekdienst van Apple kost tien euro. Als de concurrentie datzelfde bedrag vraagt, vallen hun inkomsten lager uit. Vragen ze meer, dan zijn ze minder interessant ten opzichte van Apple Music.
Klacht van Spotify
De zaak begon met een klacht van Spotify in maart 2019. Die streamingdienst vindt dat Apple zijn eigen dienst, Apple Music, voortrekt en hekelt dat het verplicht commissie moet betalen. Ruim een jaar later maakte de Europese Commissie bekend een onderzoek te beginnen naar onder meer dat tarief. Er loopt ook nog een ander onderzoek vanuit de commissie, naar betaaldienst Apple Pay.
De topman van Spotify spreekt, in reactie op het nieuws, op Twitter van een "belangrijke dag". Apple zegt dat de zaak het "tegenovergestelde van eerlijke concurrentie is". Volgens de techgigant wil Spotify wel de voordelen, toegang tot honderden miljoenen gebruikers, maar vinden ze dat ze daar niet voor hoeven te betalen.
Als Apple schuldig wordt bevonden, kan het een boete krijgen en gedwongen worden veranderingen door te voeren. Vooral dat laatste kan nadelig zijn voor het bedrijf; een boete zal het zonder problemen kunnen betalen.
Desgevraagd zei Vestager dat het de Commissie niet is te doen om de hoogte van de commissie die Apple vraagt, maar om het feit dat de techgigant direct concurreert met muziek-apps. Dat zou kunnen betekenen dat het bedrijf wordt verplicht om het muziek-apps toe te staan andere betaalopties naast die van Apple zelf te introduceren. Dat zou kunnen zorgen voor een eerlijker speelveld.
Verder zei de vicepresident van de Commissie dat er ook nog wordt gekeken naar Apples rol op de markt van e-books, de App Store als geheel en naar de game-markt.
Nog jaren duren
De Commissie heeft de afgelopen jaren Google tot drie keer toe een miljardenboete opgelegd. De zoekgigant is tegen alle drie de boetes in beroep gegaan; de eerste zaak ligt nu bij het Europees Hof. Mocht het nu weer tot een straf komen, dan is de verwachting dat Apple ook weer naar de rechter zal stappen. Deze zaak kan dus nog jaren duren.
Er loopt ook nog een ander juridisch geschil tussen de Commissie en Apple, dat gaat over het betalen van achterstallige belasting in Ierland.