Oranje-international Charlon Kloof
NOS Sport

Basketballers wacht zware kluif op EK in poule met toplanden

De Nederlandse basketballers, die zich voor de tweede keer sinds 1989 opmaken voor een EK, wacht een zware kluif in de groepsfase. Oranje is ingedeeld in poule D bij Servië, Tsjechië, Polen, Finland en Israël. Het toernooi wordt in september 2022 gespeeld in vier landen: Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië.

Nederland werkt zijn groepswedstrijden af in de Tsjechische hoofdstad Praag. "Allereerst overheerst de trots, omdat we er weer bij zijn', laat bondscoach Maurizio Buscaglia weten. "En omdat we toplanden als Servië, Polen en Tsjechië mogen treffen."

Servië bezet momenteel de vijfde plaats op de wereldranglijst. Tsjechië staat twaalfde, één plaats boven de Polen. De Nederlandse basketballers zijn terug te vinden op de 44ste positie.

Bekijk hieronder hoe Nederland het EK-ticket veiligstelde door te stunten tegen Kroatië, in februari:

Basketballers stunten tegen Kroatië en gaan naar EK

Buiten het treffen met de toppers, kijkt Oranje ook uit naar de andere duels, "Wedstrijden tegen Israël, dat een rijke basketbalgeschiedenis heeft, en Finland met hun gretigheid en energie", aldus Buscaglia die ook weet dat zijn ploeg veel topspelers zal treffen.

"Iets dat pittig gaat zijn, maar ons nog meer motiveert. We zullen veel meer dan ons best moeten doen, zoals het hoort."

Sportief gezien aantrekkelijk

Technisch directeur Okke te Velde van de basketbalbond ziet zeker mogelijkheden om de groepsfase te overleven. "Ondanks dat, op Israël en Finland na, alle ploegen in de topvijftien van de wereld staan, zijn het niet de allergrootste landen en dat is sportief gezien aantrekkelijk."

"Dit biedt kansen", gaat Te Velde verder. "Daarnaast is Praag voor de fans te bereizen en het is ook nog eens een mooie en leuke stad. Het zou gaaf zijn als we het stadion een beetje oranje kunnen gaan laten kleuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl