Lee Kun-hee van Samsung met zijn vrouw Hong Ra-hee.
NOS Nieuws

Samsung-erfgenamen 'plunderen' eigen kunstcollectie om minder belasting te betalen

De familie van de overleden Lee Kun-hee, zoon van de Samsung-oprichter en oud-topman bij het bedrijf, moet zo'n 9 miljard euro erfbelasting betalen. Een pittig bedrag, dus om de pijn te verzachten doet de familie een beroep op de eigen, rijke kunstcollectie: ze doneert 23.000 werken uit Lee's privécollectie aan twee staatsmusea.

Er zitten een aantal waardevolle antiekstukken en meesterwerken tussen van onder anderen Picasso, Monet en Dalí. Ook bekende Koreaanse kunstenaars als Park Soo-keun, Lee Jung-seop en Kim Whan-ki mochten de topman als liefhebber rekenen.

Het is volgens persbureau AP het grootste bedrag ooit betaald aan erfbelasting in Zuid-Korea, en drie keer zoveel als het totaal aan vermogensbelasting dat het land in 2020 heeft binnengehaald.

Door de kunstwerken te doneren hoeven zijn vrouw en kinderen minder te betalen aan de overheid, want gedoneerde kunst wordt niet belast. Ook doneert de familie 745 miljoen euro aan medische doelen, zoals kankerbestrijding bij kinderen en onderzoek naar vaccins.

Onder Lee Kun-hee groeide Samsung Electronics uit tot een van de grootste elektronicaconcerns ter wereld. Zijn vermogen bedroeg ruim 17,6 miljard euro. Na zijn overlijden in oktober vorig jaar, kregen de Samsung-telgen een halfjaar de tijd om na te denken over hoe ze zouden omgaan met de fiscale regels waar het gigantische vermogen mee te maken krijgt. Door een deel van dat vermogen weg te geven, blijft er 'slechts' een erfbelasting van 8,9 miljard euro over.

'Een portret van Dora Maar', van de hand van Picasso, zou een van de gedoneerde kunstwerken uit Lee Kun-hee's privécollectie zijn.

Normaal gesproken wordt over het geërfde vermogen vijftig procent belasting betaald, maar in het geval van een familiebedrijf zoals Samsung is de belasting nog eens tien procent hoger. Die erfbelasting betalen ze in zes termijnen over vijf jaar, waarschijnlijk door geld te lenen bij de bank met aandelen als onderpand. Daarnaast gaat het bedrijf waarschijnlijk hogere dividenden uitkeren aan de aandeelhouders, waaronder dus de familie.

Controversieel

De gulle donaties lijken vooral een poging om de imagoschade te herstellen van vader en zoon Lee. Lee Kun-hee werd tweemaal veroordeeld voor corruptie en belastingontwijking, maar er werd gratie verleend. Ook zou hij dubieuze relaties met machtige politici hebben. Zijn zoon en opvolger Lee Jae-yong zit sinds januari dit jaar in de gevangenis wegens omkoping. Ook hij maakt kans eerder vrij te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl