Dit jaar ruim 600 miljoen extra voor jeugdzorg

Gemeenten krijgen voor dit jaar 613 miljoen euro extra om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Met het geld kunnen de wachttijden in de jeugd-ggz worden aangepakt en kan de crisiscapaciteit worden uitgebreid, zegt staatssecretaris Blokhuis.

De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar komen voor die taak geld tekort. Toen het kabinet de verantwoordelijkheid aan de gemeenten overdroeg, werd er tegelijkertijd fors op bezuinigd. In 2019 gaven de gemeenten zo'n 1,6 miljard euro meer uit aan jeugdzorg, ook omdat er steeds meer jongeren zorg nodig hadden en behandelingen langer duurden.

Fundamentele keuzes voor nieuw kabinet

Blokhuis erkent dat de druk op gemeenten, ook door de coronacrisis, fors is toegenomen. "Ik ben blij dat we in overleg met de gemeenten tot afspraken zijn gekomen die de druk op korte termijn verlichten."

Voor de langere termijn zijn er volgens Blokhuis fundamentele keuzes nodig, ook over de rol van de gemeenten. "Het is aan een nieuw kabinet om daarover te besluiten", zegt hij. Daarbij moet het volgens hem ook gaan over structureel meer geld voor de jeugdzorg.

'Situatie meer dan zorgelijk'

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Nederlandse ggz en belangenbehartiger van ggz-cliënten Mind zijn blij met de toezeggingen van het ministerie, stellen zij in een gezamenlijk persbericht. Met het ministerie is overeengekomen dat 50 miljoen euro vrijkomt voor de crisiscapaciteit. Daarnaast gaat 255 miljoen naar het aanpakken van wachttijden.

Dat geld is hard nodig, stellen de organisaties. Zij noemen de situatie sinds vorig jaar "meer dan zorgelijk", bijvoorbeeld omdat kinderen wekelijks worden geweigerd voor een crisisplek. Daarnaast lopen de crisisdiensten "over", mede door de coronapandemie. De organisaties vinden dat er "flink opgeschaald" zal moeten worden, om ook op de langere termijn betere zorg te kunnen bieden aan kinderen en jongeren.

"De vele kinderen en jongeren met zeer ernstige problematiek konden en kunnen niet wachten", stelt Arne Popma, voorzitter afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. "Om hen te kunnen helpen is een structurele renovatie aan het hele systeem van de acute jeugdzorg nodig."

Twijfels bij FNV

FNV Zorg & Welzijn is vooralsnog sceptisch over de toezeggingen van Blokhuis. De vakbond betwijfelt of het extra geld wel op de goede plek zal terechtkomen. De bond stelt dat van de 420 miljoen die gemeenten vorig jaar ontvingen, kwetsbare gezinnen en professionals niets hebben gemerkt.

"Hoe weten we zeker dat deze 600 miljoen wel op de juiste plek terecht gaat komen?", aldus FNV-jeugdzorgbestuurder Maaike van der Aar in een schriftelijke reactie.

Om de bestaande wachtlijsten weg te werken, is volgens de FNV meer personeel nodig. Daarom pleit de vakbond voor een structurele loonsverhoging van 5 procent voor jeugdwerkers. Volgens de FNV zijn onderwaardering en achterblijvende arbeidsvoorwaarden nu de belangrijkste redenen voor jeugdwerkers om de sector te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl