Blijdschap om veroordeling agent die Floyd doodde, Biden vindt het nog niet genoeg
Eindelijk een sprankje hoop, is de teneur van de reacties op de veroordeling van voormalig politieman Derek Chauvin voor de dood van George Floyd. De zwarte gemeenschap en sympathisanten in de VS zijn opgelucht. Ook president Biden noemt de veroordeling "een grote stap in de strijd tegen het wijdverbreide racisme in de VS. Maar het is niet genoeg."
Direct na de uitspraak barstte er een soort volksfeest uit in Minneapolis, zag correspondent Lucas Waagmeester. "De broer van Floyd zei: 'Wij kunnen weer ademen. Hiermee is bewezen dat George Floyds leven ertoe deed." Een verwijzing naar de leus van de protestbeweging die uitgroeide tot wereldwijd fenomeen: Black lives matter, zwarte levens doen ertoe."
De zwarte burgerrechtenbeweging, families van andere slachtoffers van politiegeweld zijn unaniem in hun reacties, vertelt Waagmeester: "Dit is gerechtigheid, zeggen ze: eindelijk een sprankje hoop dat er verantwoording wordt afgelegd voor het geweld tegen zwarte Amerikanen, wat tot deze moordzaak zo ontzettend vaak niet gebeurd is."
De blijdschap in Minneapolis, waar Floyd werd gedood, is groot. President Biden benadrukt dat de zaak overal ter wereld de ogen heeft geopend voor racisme:
De president volgde, samen met vicepresident Harris, de zitting vanuit het Witte Huis. In een persconferentie enkele uren later riepen ze het Congres op om een speciale wet aan te nemen om het Amerikaanse politieapparaat te hervormen. Deze wet gaat de naam van Floyd dragen.
Meteen na de zitting belde Biden met Floyds familie. Een video van het telefoongesprek verscheen op Twitter. De president zei "opgelucht" te zijn door het vonnis en dat er "gerechtigheid" was. Biden had de familie maandag ook al gebeld om ze sterkte te wensen.
Opvallend was dat de president zich al voor de uitspraak van de jury had uitgelaten over het proces. Hij zei het bewijs in de zaak overweldigend te vinden en te bidden voor het juiste vonnis. Hij vond dat hij hier open over kon spreken omdat de jury zich op dat moment al had afgezonderd om zich te buigen over de schuldvraag.
Obama
Volgens voormalig president Barack Obama vraagt echte gerechtigheid om veel meer dan een enkel vonnis in één zaak en worden zwarte Amerikanen nog altijd anders behandeld. "Miljoenen van onze vrienden, familieleden en medeburgers leven in de angst dat hun volgende contact met de politie hun laatste kan zijn", aldus de oud-president.
De advocaat van de nabestaanden van George Floyd noemde het vonnis een keerpunt in de geschiedenis. "Eindelijk gerechtigheid voor de familie. Gerechtigheid voor zwart Amerika is gerechtigheid voor heel Amerika!", aldus Ben Crump.
De zwarte burgerrechtenbeweging reageert ook opgelucht. "Dit kan het begin zijn van herstel van het vertrouwen in een werkzaam rechtstelsel," zegt mensenrechtenadvocaat Martin Luther King III.
De oudste zoon van burgerrechtenactivist Martin Luther King benadrukt ook dat met dit vonnis de problemen niet zijn opgelost. "We moeten permanent op een vredige en geweldloze manier op het slagveld blijven en eisen blijven stellen. Dit heeft jaren geduurd en één zaak, een veroordeling, betekent niet het einde van het stelselmatige racisme in ons land."
Verandering
Dat racisme tegen de zwarte gemeenschap moet worden uitgebannen, benadrukt ook Rashad Robinson, leider van online mensenrechtenbeweging Color of Change. "We moeten niet elke keer weer in opstand hoeven komen om gerechtigheid af te dwingen, of een discussie moeten voeren of agenten verantwoordelijk zijn als ze ons vermoorden."
Hoe die verandering eruit moet zien? Het mag er niet alleen op neerkomen dat er meer agenten voor de rechter verschijnen en dat ze vaker worden gestraft, zegt Miski Noor, een activist uit Minneapolis. "Dat maakt geen einde aan het vermoorden van zwarte mensen. We streven naar een wereld waarin levens niet worden verwoest, maar waar zwarte mensen gewoon kunnen leven."
Het debat over Black Lives Matter is met deze uitspraak verre van afgelopen, verwacht ook correspondent Lucas Waagmeester. Hij ziet wel een keerpunt. "Nu heeft de politie in de rechtszaal gezegd: een van onze mannen is hier te ver gegaan. Politiediensten gaan in dit soort gevallen eigenlijk altijd om hun mannen heen staan. Nu was er volmondige erkenning dat de politie echt in de fout is gegaan. Dat heeft het hele land gezien op televisie. Dat blijft misschien wel het meest hangen van deze zaak. Dat kan in ieder geval op dat punt zorgen voor een structurele verandering."