Turkse Tukkers aan Zet
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Project FC Twente helpt 60 gezinnen met integratie met coach uit eigen kring

Een project van FC Twente om zestig Turkse gezinnen in Overijssel beter te laten integreren in Nederland, is geslaagd, concluderen onderzoekers van de Universiteit Twente. Na het project spraken veel deelnemers beter Nederlands, wisten ze meer over Nederland en hadden meer mensen een baan of ze volgden een opleiding. Ze werden geholpen door mensen uit hun eigen kring.

Het project Turkse Tukkers aan Zet liep drie jaar lang onder de vlag van de stichting 'FC Twente, scoren in de wijk'. Dat is een organisatie die zich inzet voor bewoners in de regio Twente die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. In december vorig jaar werd het project afgerond en nu zijn de bevindingen bekendgemaakt.

"Dit initiatief is jaren geleden bedacht, omdat er behoefte was in Twente aan een integratieproject waarbij niet alleen de focus lag op het individu, maar het hele gezin betrokken werd. Het verschil met een reguliere aanpak is dat dit project is gestart in de Turkse community van binnenuit met ondersteuning van een voetbalclub, zij waren aan zet", zegt Bas Schreurs van FC Twente over waarom het project is gestart.

Als dit geregeld zou zijn door een ambtenaar uit Den Haag, dan zou het niet aankomen.

Mehmet Göksu, coach

Voor de proef werden in 2018 twaalf Turkse vrijwilligers bij het ROC in Twente opgeleid tot coach. Coach Mehmet Göksu: "Als familiecoach ben je een van hen. Je hebt het vertrouwen gekregen. Als dit geregeld zou zijn door een ambtenaar uit Den Haag, dan zou het niet aankomen." Doordat de coaches uit de eigen omgeving komen en uit eigen ervaring kunnen spreken, zien de deelnemers het belang in van integreren, vindt hij.

Van de deelnemers geeft 21 procent aan dat ze het Nederlands veel beter beheersen. 67 procent zegt dat hun beheersing van de taal iets beter is geworden. Ruim de helft heeft meer kennis over Nederland. 19 deelnemers hebben dankzij het project een baan of ze doen vrijwilligerswerk.

Contact met buren

Er werden mensen gevolgd die nog maar kort in Nederland wonen, maar soms ging het ook om gezinnen die hier al heel lang geleden kwamen.

"Ik kwam in 2002 en toen heb ik anderhalf jaar taalles gehad. En daarna niet meer", zegt deelneemster Sacide Yüsel. Binnen het project werden allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder het typisch Twentse klootschieten. Yüsel: "Ik heb normaal niet veel contacten, alleen mijn collega's. Ik was nu met mijn buurvrouw en dat was heel fijn."

Verder werden er stadswandelingen gemaakt en debatavonden georganiseerd. Deelnemers kregen ook informatie over allerlei Nederlandse instanties.

Turkse Tukkers aan Zet

Mehmet Göksu denkt dat het bij integratie vooral belangrijk is dat mensen Nederlands spreken. "Als je in contact wil komen met je buren en je omgeving dat moet je de taal beheersen", zegt hij,

"In de jaren 80 was nog de gedachte dat ze teruggingen, dus hebben ze er toen geen energie in gestoken om bijvoorbeeld de taal te leren. Die mensen hebben eigenlijk de trein gemist. Ze waren geïsoleerd. De mensen hebben zich opgesloten in hun eigen wereld, dan kan je niet meedoen aan de maatschappij."

Er zijn plannen om met meerdere maatschappelijke organisaties te blijven werken aan een betere integratie van nieuwkomers. Bij RTV Oost wordt vanavond een documentaire over het project uitgezonden, waarin coaches en deelnemers te zien zijn.

Het project werd onlangs ook nog genoemd in het rapport 'De Impact van het betaald voetbal', als goed voorbeeld van de manier waarop betaalde voetbalorganisaties zich kunnen inzetten voor de maatschappij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl