PSV rouwt om Van der Kuijlen: 'In huidige tijd zou hij een wereldspeler zijn'
"Als je bij leven al een standbeeld krijgt voor het stadion, zegt dat alles", stelt PSV-directeur Toon Gerbrands. In Eindhoven heeft men met grote verslagenheid kennisgenomen van het overlijden van 'Mister PSV' Willy van der Kuijlen. "De Cruijff van PSV", noemt Gerbrands hem.
Bij het standbeeld van de oud-aanvaller voor het PSV-stadion werden maandag bloemen gelegd, op de videoschermen waren beelden van Van der Kuijlen te zien en de training begon met een minuut stilte ter ere van het clubicoon. "Hij heeft meer dan vijftig jaar heel veel betekend voor de club", weet Gerbrands.
Allereerst als speler. Of beter gezegd: doelpuntenmachine. Met het duizelingwekkende aantal van 311 doelpunten is Van der Kuijlen nog altijd topscorer aller tijden in de eredivisie. Volgens Gerbrands zijn die cijfers ongekend.
"Waarschijnlijk hebben zijn getallen over vijftig jaar een nog veel grotere waarde dan dat we nu inschatten. In de huidige tijd zou je echt een wereldspeler zijn met die staat van dienst."
Willy over Willy
Willy van de Kerkhof speelde vanaf 1973 jarenlang met Van der Kuijlen bij PSV. Samen wonnen ze de UEFA Cup in 1978. Hij noemt zijn oud-ploeggenoot een fenomeen. "Je wist nooit wat hij ging doen. Dacht je dat hij ging schieten, dan kapte hij. Dacht je dat hij ging kappen, dan schoot hij."
En als Van der Kuijlen schoot, dan deed hij dat vaak keihard. "Dan moest je er niet voor gaan staan", spreekt Van de Kerkhof uit ervaring. "Of je brak je ribben, of je moest een uur aan de beademing."
Van der Kuijlen bleef na zijn voetballoopbaan in verschillende functies actief voor PSV. De laatste jaren was hij ambassadeur. Bij de presentatie van aankopen deelde Van der Kuijlen het eerste PSV-shirt uit aan de nieuwe speler.
Gerbrands: "En elke topspeler wist wie hij was. Ze waren vereerd dat ze van hem het shirt kregen. Wij onderschatten soms dat jonge spelers alles opzoeken. Dan zagen ze die cijfers van Van der Kuijlen en dachten ze dat er ergens een typefout was gemaakt."
De algemeen directeur van PSV noemt 'Skiete Willy' een bescheiden en lieve man. Iemand bij wie het voetbal in de genen zat. En iemand die niet hield van ruzies. "Hij vermeed conflicten, bleef altijd vriendelijk en beschadigde nooit mensen. Zijn interlandcarrière is redelijk beperkt gebleven. Ik denk dat het ook daarmee te maken heeft."
Cruijff versus Van Beveren
Gerbrands doelt op het conflict rond het zogenaamde 'Kamp-Cruijff' bij het Nederlands elftal. De PSV'er raakte samen met zijn ploeggenoot Jan van Beveren uit de gratie, na diens ruzie met Johan Cruijff en Johan Neekens. Van der Kuijlen koos voor de kant van zijn PSV-maatje Van Beveren.
Hij werd niet geselecteerd voor de WK's van 1974 en 1978, waarop Nederland tweede werd. De aanvaller kwam tot 22 interlands, waarin hij zeven doelpunten maakte. "Straatvechten was niets voor hem", aldus Gerbrands.
Ook Van de Kerkhof denkt dat het zachte en bescheiden karakter van Van der Kuijlen hem soms in de weg heeft gezeten. De keuze voor 'Kamp-Van Beveren' bij Oranje was vaak onderwerp van gesprek als de twee Willy's weer eens met elkaar op een kamer lagen.
"Ik heb hem wel tig keer gevraagd waarom. Hij wilde geen ruzie maken met zijn vriend Jan, vertelde hij dan. Cruijff had een aparte status binnen Oranje en Jan kon dat niet hebben. Willy kon goed door één deur met Cruijff, maar was solidair met Jan. Het enige minpuntje op zijn carrière."
Het overlijden van Willy van der Kuijlen zorgde ook voor veel reacties op Twitter. Bekijk hieronder een selectie daarvan.