NOS VoetbalAangepast

Twaalf topclubs 'leggen bom onder Champions League' met eigen Super League

Lang wordt er al over gesproken, maar nu is het concreet. Twaalf grote Europese voetbalclubs kondigen de komst van de Super League aan, een alternatief voor de Champions League, bedoeld voor de absolute elite van het Europese clubvoetbal.

De clubs komen uit drie landen: Spanje, Engeland en Italië. Vanuit Spanje maken Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid deel uit van het initiatief. AC Milan, Inter en Juventus zijn de betrokken clubs uit Italië en in Engeland gaat het om Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur.

De Jong spreekt van bom onder UEFA-plan

"We zijn er door overvallen", geeft Gijs de Jong toe. De secretaris-generaal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) is in Zwitserland, waar vandaag een nieuw Champions League-plan van de UEFA ter tafel komt. "Een paar clubs leggen daar nu een bom onder."

Al eerder werd een Super League-achtig plan ter sprake gebracht. "Alle bonden hebben daar toen van gezegd: dit is niet goed. Het is een gesloten competitie die ervoor zorgt dat nationale competities uitgehold worden. De eredivisie wordt dan minder interessant, omdat je dan geen mensen meer afvaardigt naar de competitie daarboven. En daar verzetten wij ons nadrukkelijk tegen."

De Jong: 'Gesloten competitie holt nationale competities uit'

De twaalf clubs willen uit de Champions League stappen en in plaats daarvan de Super League oprichten, een toernooi waarin ze los van de prestaties in eigen land elk jaar verzekerd zijn van deelname en de lucratieve televisiegelden niet met kleine clubs hoeven te delen. Franse en Duitse topclubs doen niet mee aan de Super League.

De Amerikaanse bank JP Morgan zou jaarlijks maar liefst vier miljard euro willen steken in de Super League, die uiteindelijk plaats zou moeten bieden aan twintig clubs, waarvan vijftien permanent.

UEFA furieus en dreigt met maatregelen

De clubs melden in een verklaring graag samen te willen werken met de UEFA en de FIFA "om tot de beste uitkomst voor de Super League en voetbal in het algemeen" te komen, maar op veel medewerking van de UEFA hoeven de clubs niet te rekenen.

De organisator van de Champions League reageerde al voor de officiële aankondiging furieus op het voornemen van de twaalf clubs. Het herhaalde daarbij een gezamenlijk dreigement van wereldvoetbalbond FIFA en de andere continentale federaties.

"We zullen alle beschikbare middelen inzetten, zowel gerechtelijk als sportief, om een Super League te voorkomen", aldus de Europese voetbalbond. "De betrokken clubs zullen worden uitgesloten van nationale, Europese en mondiale competities. Ook kan het de spelers onmogelijk worden gemaakt voor het nationale team uit te komen."

Bij het protest van de UEFA hebben de nationale voetbalbonden van Engeland, Spanje en Italië en de organisatoren van de Engelse Premier League, Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A zich aangesloten. "We blijven eensgezind in ons voornemen om dit cynische project te stoppen, een project dat is opgezet in het eigenbelang van een paar clubs in een tijd dat de maatschappij meer dan ooit solidariteit nodig heeft."

Geen toeval

De KNVB onderschrijft het statement van de UEFA, waarin nadrukkelijk de Franse en Duitse clubs worden bedankt dat zij niet toetreden tot de Super League. "We roepen alle voetballiefhebbers en politici op ons te steunen in de strijd tegen dit soort projecten."

Gudde: 'De verschillen in geld worden zo veel te groot'

De timing van de twaalf clubs is geen toeval. Vandaag komt de UEFA met plannen naar buiten omtrent de hervorming van de Champions League. De UEFA wil het hoofdtoernooi uitbreiden van 32 naar 36 deelnemers, waardoor het speelschema op de schop zou gaan.

Het aantal wedstrijden, en dus de inkomsten voor de Europese voetbalbond, neemt daarbij aanzienlijk toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl