De brand in de Peel vorig jaar
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Zorgen bij betrokkenen na Peelbrand: 'Bij droge zomer mogelijk terug bij af'

Ongeveer een jaar geleden brak de grootste natuurbrand van de laatste decennia in Nederland uit. 710 hectare van de Deurnese Peel ging in vlammen op. Bewoners maken zich zorgen over nieuwe branden. "Eén droge zomer en we zouden weer terug bij af kunnen zijn", zegt Wim van Opbergen van werkgroep Behoud de Peel.

"Overal was het vuur te zien. Dan moet je huis en haard achterlaten", zegt Toon Daniels uit Helenaveen. Aan de rand van zijn tuin zijn nog de zwartgeblakerde bomen te zien. "Ramptoeristen stonden op straat, terwijl wij weg moesten", vertelt hij tegen Omroep Brabant.

Zondag wordt de documentaire De Peel in brand uitgezonden bij L1 en Omroep Brabant.

Na de brand in de Deurnese Peel werden meerdere onderzoeken gestart. Daaruit bleek in november dat de brand bijna niet op natuurlijke wijze kon zijn ontstaan.

De onderzoekers kwamen wel met ideeën om te voorkomen dat een eventuele nieuwe brand weer zo uit de hand loopt. Zo moet de brandweer meer middelen krijgen en betere toegang tot het gebied en moet het beter beheerd worden.

Het is net of je een buurman hebt die twee maanden zijn perceel heeft laten branden en daarna zegt dat het wel goedkomt.

Dik Verberne, Peelbewoner

Maar vooralsnog is er weinig veranderd, vinden Peelbewoners. "Het is eigenlijk nog hetzelfde als vorig jaar", zegt Hans Rademakers. "We willen een contactpersoon die we kunnen bellen als we iets zien op De Peel", zegt Dirk Verberne. "Maar die is er niet."

Voor Verberne is dat moeilijk te verkroppen. "Ik ben hier opgegroeid en voel me erg vergroeid met De Peel. Het is net of je een buurman hebt die twee maanden zijn perceel heeft laten branden en daarna zegt dat het wel goedkomt."

'De Peel moet natter'

Wim van Opbergen van werkgroep Behoud de Peel is juist wel blij met hoe het een jaar later gaat op sommige plekken. "Je ziet een mooi open landschap, met water en veenmossen. Precies het plaatje zoals het zou moeten zijn."

Dat biedt overigens geen zekerheid voor de toekomst. Voor Van Opbergen is er maar één oplossing om te voorkomen dat het gebied opnieuw te maken krijgt met een grote natuurbrand. "Daar waar het water hoog heeft gestaan, zie je dat het vuur geen schade heeft aangericht. De Peel moet gewoon natter, het is de enige oplossing."

En dat gebeurt ook. Er lopen projecten die ervoor moeten zorgen dat het gebied natter wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat planten die nu heel brandgevoelig zijn, verdwijnen uit het gebied. Die kunnen namelijk niet tegen een natte grond. Het duurt alleen flink wat jaren voor het zover is, werd eerder dit jaar geschreven in een onderzoek naar de Peelbrand door de Wageningen Universiteit.

Tot die tijd moeten er maatregelen worden genomen zodat het risico op natuurbranden beperkt blijft. Er zijn al maatregelen genomen. Zo grazen er bijvoorbeeld schapen in het gebied om pijpenstrootjes kort te houden.

Dode vegetatie

De brand vorig jaar in de Deurnese Peel werd zo groot doordat er dode vegetatie uit meerdere jaren in het gebied lag. Die is erg brandbaar. Elk jaar de dode planten weghalen is lastig, zegt Jelmer Dam, landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing

Een brand voorkomen kan bijna niet. "Dan zou je het gebied hermetisch moeten afsluiten en er geen mensen meer in moeten laten. Dat is volgens mij geen optie."

Er is wel een lichtpuntje. Als er dit jaar weer brand uitbreekt, wordt die vermoedelijk minder groot. "Voordeel is dat het hele dikke pakket aan varens verloren is gegaan bij de brand in 2020. Het is nu een uitdaging om de opbouw van de brandstoffen te beperken."

Advertentie via Ster.nl