'Justice', oftewel 'gerechtigheid', volgens Issa Kallon nadat Cambuur vorig seizoen promotie was misgelopen

Na dramatisch slot vorig seizoen is Cambuur vrijwel zeker van promotie naar eredivisie

SC Cambuur kan promotie naar de eredivisie niet meer ontgaan. De Friezen waren vrijdagavond met 4-1 te sterk voor Helmond Sport en zijn nu alleen nog maar theoretisch te achterhalen door nummer drie Almere City.

De club uit Flevoland heeft, met nog vijf wedstrijden voor de boeg, een achterstand van vijftien punten op koploper Cambuur, dat over een aanmerkelijk beter doelsaldo beschikt. Almere City speelt zaterdagavond uit bij Go Ahead Eagles. In de Keuken Kampioen Divisie promoveren de twee beste clubs naar de eredivisie. Dat Cambuur daarbij zal horen, is zo goed als zeker.

De ploeg van coach Henk de Jong stevent bovendien af op het kampioenschap. De voorsprong op naaste achtervolger De Graafschap bedraagt twaalf punten. Cambuur kan de titel volgende week definitief binnenhalen.

Goselink laat Leeuwarden schrikken

Even dreigde voor de Friezen, die de champagne vrijdagmiddag al koud hadden gezet, een vervelende avond. Halverwege de eerste helft kwam Helmond Sport, dat twaalfde staat, brutaal op voorsprong via Jelle Goselink.

De stand in de Keuken Kampioen Divisie

Slechts een paar minuten na de openingstreffer kwam Cambuur langszij. Daar had het - uiteraard - Robert Mühren voor nodig. De topscorer van de eerste divisie tekende met z'n 33ste doelpunt van het seizoen voor de gelijkmaker.

Bijzonder eigen doelpunt

Nadat Issa Kallon Cambuur vlak voor rust op voorsprong had geschoten, was het woord kort na de pauze opnieuw aan Mühren. Vanaf elf meter zorgde de spits voor het derde Friese doelpunt van de avond.

Twintig minuten voor tijd viel ook de 4-1. Dat was een eigen doelpunt van Helmond Sport-verdediger Alec van Hoorenbeeck, maar markeerde wel een bijzondere mijlpaal. Het was de honderdste treffer van Cambuur van dit seizoen. Slechts vijf keer eerder scoorde een club zo vaak in één seizoen in de eerste divisie.

De spelers van Cambuur vieren feest na de zege op Helmond Sport

Hoewel er op de tribunes geen fans welkom waren, werd de sfeer in Leeuwarden in de loop van de avond steeds beter. Enkele honderden supporters verzamelden zich voor het stadion en staken vuurwerk af.

De aanstaande promotie smaakt extra zoet voor Cambuur, omdat de uitbraak van het coronavirus vorig seizoen een abrupt einde maakte aan de Friese aspiraties. Cambuur was de koploper toen het seizoen in de eerste divisie negen wedstrijden voor het einde werd stopgezet.

'Twee jaar bovenaan'

"We staan bijna twee jaar bovenaan, dat is wel heel speciaal", aldus Cambuur-coach De Jong, die na afloop de massaal toegestroomde fans bij het stadion toesprak. "Ze gaan nu rustig naar huis. De politie leidt het in goede banen."

NOS-verslaggever Hasan Coskun peilde vrijdagmiddag de stemming in Leeuwarden. De supporters baalden van het feit dat een groot feest vanwege corona in principe niet mogelijk was.

Cambuur maakt zich op voor bescheiden feest bij promotie naar de eredivisie

NAC Breda, dat nog kans maakt op directe promotie naar de eredivisie, speelde vrijdagavond in een bijzonder vermakelijk duel op bezoek bij Roda JC met 3-3 gelijk. Daarmee lieten de Bredanaars de kans liggen om Almere City op de ranglijst te passeren.

Waar Roda voor rust twee keer op voorsprong kwam, kwam het mooiste doelpunt van de eerste helft van de voet van Mounir El Allouchi. De aanvaller van NAC verschalkte de Limburgse doelman met een prachtige knal van afstand.

Ook in de tweede helft moest NAC een achterstand ongedaan maken. Na de 3-2 van Danny Bakker bepaalde Mario Bilate de eindstand na ruim een uur spelen op 3-3.