Japan gaat koelwater kernreactor Fukushima in zee lozen
Japan gaat meer dan een miljoen ton vervuild water van kernreactor Fukushima in zee lozen. De eerste lozing staat gepland voor over twee jaar, zodat de exploitant genoeg tijd heeft om het water te zuiveren van schadelijke isotopen, voorzieningen aan te leggen en vergunningen te regelen.
De Japanse regering zegt dat het verwijderen van het koelwater een noodzakelijke volgende stap is in de ontmanteling van de reactor, die in 2011 werd getroffen door een zware aardbeving en tsunami. De regering wijst erop dat op meerdere plekken in de wereld gefilterd water uit kernreactoren in de zee wordt geloosd.
Naar verwachting duurt het decennia voordat het project helemaal is afgerond. De Verenigde Staten spreken hun steun uit voor de Japanse aanpak en zeggen dat Japan al sinds de kernramp goed samenwerkt met het internationale atoomagentschap. Ook prijst de VS Japan voor zijn transparante besluitvorming.
Bekijk hier een terugblik op de aardbeving en verwoestende tsunami van 11 maart 2011:
Dichterbij klinken zorgelijker geluiden. Buurland Zuid-Korea heeft serieuze bedenkingen bij de lozingen en is bang dat het een indirect effect heeft op de veiligheid van zijn burgers en het milieu. De Koreanen roepen Japan op meer informatie te delen over hun plannen en zeggen de situatie beter te gaan monitoren.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het besluit "extreem onverantwoord". Een woordvoerder zegt dat Japan de plannen niet moet uitvoeren voordat er een akkoord is bereikt met alle belanghebbende landen en het internationale atoomagentschap.
Ook in eigen land is er kritiek te horen. Vissersbonden hebben de regering al jaren opgeroepen het water niet te lozen, omdat het een "catastrofale impact" zou hebben op de visserij.
Ook visverkopers in Zuid-Korea zijn bang dat vis vervuild zal raken: