Lionel Messi schiet, te midden van Luka Modric en Eder Militao

Real is Barcelona de baas in Clásico en is nieuwe koploper

Na zes overwinningen op rij is de opmars van het FC Barcelona van Ronald Koeman uitgerekend tot stilstand gekomen in El Clásico. Real Madrid wipt door een 2-1 zege over Barça heen in la Liga en grijpt de koppositie. Atlético kan daar zondag uit tegen Real Betis weer overheen.

Omdat het eigen Bernabéu wordt verbouwd en er vanwege de coronapandemie toch geen publiek toegestaan is, werd de 246ste Clásico, evenals de overige thuiswedstrijden dit seizoen, afgewerkt in het kleine Estadio Alfredo Di Stéfano, waar Real Madrid B doorgaans speelt. Dat was voor het eerst sinds 1946, toen Real-Barça in het stadion van Atlético werd afgewerkt.

Benzema opent bal met hakje

In dit curieuze decor voor deze grote wedstrijd had Barcelona de bal en was Real dodelijk effectief in de omschakeling. Karim Benzema opende de score. De Fransman hakte de voorzet van Lucas Vázquez in de 13de minuut achter zijn standbeen in het doel. Door een vrije trap van Toni Kroos werd het een kwartier later 2-0. Via de rug van Sergiño Dest en het hoofd van Jordi Alba ging de bal in het doel.

Oscar Mingueza viert zijn aansluitingstreffer voor Barcelona

Bij een volgende counter schoot Federico Valverde namens Real op de paal. De paal (na een corner) en doelman Thibaut Courtois voorkwamen de 2-1 van Lionel Messi. Óscar Mingueza had in de tweede helft wel succes, na een overstapje van invaller Antoine Griezmann.

Roep om penalty

Frenkie de Jong speelde evenals Messi geen hoofdrol in de Clásico. De Oranje-international was door Koeman op het middenveld geposteerd en had beduidend minder in te brengen dan zijn Real-collega's Kroos en Modric.

Real miste nog enkele grote kansen en sloot de wedstrijd door twee gele kaarten voor Casemiro af met tien man. In een hectische slotfase meende Barça een penalty te verdienen na contact tussen Ferland Mendy en Martin Braithwaite op de achterlijn. Arbiter Jesús Gil Manzano zag er niets in, tot onbegrip van Ronald Koeman.

"Voor mij was het een duidelijke strafschop", zei Koeman na afloop. "Dit was duidelijk en dan moet de scheidsrechter geholpen worden door de VAR. Ik weet niet waarom er een VAR in Spanje is."

Klik op onderstaande tweet voor een reactie van Ronald Koeman op het clubkanaal van Barça.

Nadat Barcelona-invaller Ilaix Moriba diep in blessuretijd nog de lat had geraakt was het zeker. Barcelona liep na negentien competitieduels zonder nederlaag in Spanje tegen zijn vijfde nederlaag van het seizoen aan. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2007/2008 dat Real beide edities van El Clásico wint.

Ondanks dat mag Barça nog hopen. De Spaanse titelstrijd blijft nog helemaal open.