NOS NieuwsAangepast

Meer dan 100.000 luchtfoto's WOII online

Door verslaggever Lex Runderkamp

Een deel van de luchtfoto's die boven Nederland zijn gemaakt in de oorlogsjaren 40 - 45 zijn nu tegen betaling via internet te bestellen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog de Britse luchtmacht (RAF) duizenden verkenningsvluchten boven Nederland. De beelden tonen allerlei historische gebeurtenissen, van het gebombardeerde Rotterdam tot aan de aanleg van de Atlantikwall langs de kust.

Na de oorlog is het RAF-archief op verschillende plekken terechtgekomen, onder meer bij het Kadaster (steden) en bij de Wageningen University (plattelandsfoto's).

Nu is een groot deel van de collectie weer samengebracht door het bedrijf DotKaData uit Apeldoorn, dat nu al 110.000 foto's online heeft gezet.

RAF

De Britse verkenningspiloot Jimmy Taylor (89) heeft de collectie bekeken en is verrast: "Het is bijzonder om te zien dat mijn werk tot iets constructiefs heeft geleid. Mijn vrienden binnen de RAF bombardeerden vooral en moesten van alles stuk maken. Ik zie nu dat gemeenten in Nederland nog steeds gebruik maken van luchtfoto's uit die tijd om de historische ontwikkelingen van gebieden te kunnen overzien."

Jimmy Taylor kreeg in 1944 motorpech boven Nederland en landde met een parachute in een weiland bij Borne. Hij wist weg te komen maar werd na enkele dagen toch aangehouden bij Rhenen. Pas 45 jaar na de oorlog kwam hij er achter dat er vier Nederlanders waren geëxecuteerd als vergelding voor de "verdwenen piloot".

Tragisch lot

Taylor komt elk jaar in de bevrijdingsweek naar Nederland om de families van de nabestaanden te bezoeken. "Het is heel vreemd te weten dat ik de oorzaak ben van de dood van vier Nederlanders terwijl ik daar geen verantwoordelijkheid voor draag. Het was een tragisch lot."

"Als ik eerder of later uit mijn vliegtuig was gesprongen had ik op een andere plek misschien veel meer executies veroorzaakt", vervolgt hij. "De toevalligheid maakt het draaglijk voor mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl