In het verleden hadden banken veel te maken met DDOS-aanvallen.
NOS Nieuws

Grote toename DDoS-aanvallen, maar we merken er minder van

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

  • Joost Schellevis

    redacteur Tech

Het aantal DDoS-aanvallen, waarbij aanvallers websites uit de lucht halen, is vorig jaar flink gestegen. Dat meldt de NBIP, een samenwerkingsverband van internetproviders. Die organisatie beheert de Nationale Wasstraat, waarmee providers zich kunnen beschermen tegen DDoS-aanvallen.

Waar de organisatie in 2019 nog 900 verschillende DDoS-aanvallen meldde, waren dat er vorig jaar al 1600. Dat is een toename van 75 procent.

Ook duurden de aanvallen langer en hadden de aanvallers meer netwerkcapaciteit tot hun beschikking, waardoor ze hun doelwitten met meer verkeer konden bestoken.

In het eerste kwartaal werden bovendien al 870 DDoS-aanvallen gemeld, bijna evenveel als in heel 2019. En in dat kwartaal werden de aanvallen bovendien groter.

Tegelijkertijd merkten internetgebruikers daar waarschijnlijk minder van. "Ze worden steeds groter, maar toch hebben we er weinig last van gehad", zegt Octavia de Weerdt, de voorvrouw van de NBIP.

Dat was een paar jaar geleden wel anders, toen internetters regelmatig niet konden internetbankieren of niet konden inloggen bij de Belastingdienst. Ook internetproviders lagen er af en toe uit.

Internet- en hostingproviders doen nu samen oefeningen om DDoS-aanvallen tegen te gaan, en delen informatie over DDoS-aanvallen.

Geniepig

Toch zijn niet alle zorgen weg. "Het kost steeds minder geld om een grote DDoS-aanval op te zetten", zegt De Weerdt. Aanvallers kunnen extern verkeer inkopen om hun aanval uit te voeren.

Ook worden aanvallers geniepiger. Een paar jaar geleden was er vaak sprake van verveelde pubers die in de kerstvakantie sites uit de lucht haalden. Nu gaat het vaker om criminelen, die providers dreigen met aanvallen. Wie niet betaalt, is de klos.

Gaten in software

Bovendien blijft het een wapenwedloop en zoeken aanvallers steeds naar nieuwe manieren om providers te snel af te zijn. Zo misbruiken ze hackbare computerservers op internet om andermans netwerkverkeer naar hun slachtoffers te sturen.

"Maar het moet geen slechtweershow zijn, eigenlijk gaat het in Nederland best goed", stelt De Weerdt. "Vergeleken met andere landen slagen we er als Nederland heel goed in om aanvallen af te slaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl