NOS Nieuws

Lale Gül stopt met schrijven over islam na bedreigingen

De bedreigde schrijfster Lale Gül gaat niet meer over de islam schrijven. "Je staat er toch echt alleen voor als je dat wel doet", zegt ze in Buitenhof. "Ik wil niet het lot tarten en de goden verzoeken."

Sinds het verschijnen van haar boek Ik ga leven, over het streng-islamitische milieu waarin ze is opgegroeid, wordt Gül bedreigd door moslims. "Het is natuurlijk supereng als je van verschillende accounts foto's van vuurwapens hebt ontvangen", zegt de 23-jarige student Nederlands, die van Turkse afkomst is.

Vanaf tientallen andere socialemedia-accounts zegt Gül teksten te hebben ontvangen als "ik zal je persoonlijk naar de hel sturen", "geniet maar nu het nog kan" en "ik kan niet wachten je tegen te komen".

Bekijk hier een deel van het interview met Gül:

Ze heeft meerdere keren aangifte gedaan en heeft goed contact met de politie, zegt ze. Maar achterhalen van wie de bedreigingen komen, gaat waarschijnlijk niet lukken.

Want bij haar laatste aangifte kreeg ze te horen dat het superveel werk is om één account te achterhalen, omdat die natuurlijk van de aardbodem zijn verdwenen. "Dus ik moet niet verwachten dat ze allemaal consequenties ervaren. Dat is wel jammer van dat systeem, maar ja ik begrijp het ook wel."

Dit soort ernstige bedreigingen had ze niet verwacht, vertelt ze in het televisieprogramma. "Achteraf vind ik dat wel naïef eigenlijk."

Van de reacties die ze op haar boek ontvangt is zo'n tachtig procent positief, zegt Gül. Die komen van moslims, maar ook van mensen vanuit de Jehovah's Getuigen-gemeenschap, bevindelijk gereformeerde kringen en homoseksuelen.

Geheime locatie

Eerder zei Gül dat haar debuutroman ook haar laatste boek zou zijn, maar daar is ze van teruggekomen. "Omdat ik ook heel veel berichten heb gekregen van mensen die zeggen: ga alsjeblieft door."

De schrijfster heeft haar ouderlijk huis verlaten en verblijft op een geheime locatie. Haar ouders zijn boos over wat zij over haar familie heeft geschreven. "Zij worden op dit boek en op mij aangekeken en dat zij mij op deze manier hebben opgevoed. Hun hele reputatie is totaal verloren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl