Ongeneeslijk ziek of niet, Mentel blijft altijd stralen: 'Durf te dromen'
Immer positief en mensen inspireren. Zo staat Bibian Mentel in het leven en op die manier wil ze straks ook graag herinnerd worden. De parasnowboardster, die van haar artsen te horen heeft gekregen dat ze niet meer kan worden genezen, kijkt met een glimlach terug op wat de sport haar heeft gegeven.
Mentel is er trots op dat ze een bijdrage heeft kunnen leveren om het snowboarden op het paralympisch programma te krijgen. "Ik heb mogen meedenken over het parasnowboarden, om de sport verder te helpen. Het heeft mij ook het geluk gebracht om aan andere mensen te laten zien wat er mogelijk is: denk in mogelijkheden en durf te dromen", aldus de 48-jarige Mentel bij wie twintig jaar geleden voor het eerst botkanker werd geconstateerd. Daarna keerde de ziekte regelmatig terug.
"Het geeft ook heel veel voldoening als ik zie hoeveel jongens en meisjes met snowboarden zijn begonnen na Sotsji (ze won op de Paralympische Spelen van 2014 goud op de snowboardcross). Ik vind het te gek dat ze nu ook die passie delen."
Onlangs was Mentel nog bij de opening van haar eigen Cruyff Court in Utrecht, waar onder anderen kinderen uit een revalidatiecentrum kunnen sporten.
Mentel won drie keer goud in het paralympisch snowboarden: ze was de beste op de snowboardcross in Sotsji (2014) en in Pyeongchang (2018). In Zuid-Korea greep ze ook de paralympische titel op de banked slalom.
'Ziekte bracht ook mooie dingen'
Het is indrukwekkend hoe opgewekt ze over haar ziekte praat. Het heeft haar naar eigen zeggen ook mooie dingen gebracht. "Als ik zie hoeveel berichten ik van iedereen heb gehad. Dat is toch liefde?", aldus Mentel.
"Ik geloof heel erg in de liefde in de breedste zin van het woord. Volgens mij gaat het daar vooral om in het leven. Natuurlijk was ik liever nog iets langer meegegaan, maar ik heb er ook heel veel mooie dingen voor teruggekregen."
"Ik hoop dat mensen mij herinneren als een lief en warm mens en iemand die zijn steentje heeft bijgedragen in de strijd voor mensen met een beperking, zoals gelijke rechten en mogelijkheden", zegt Mentel.
Ze wil ondanks haar ziekte nog allerminst spreken van een definitief afscheid als ze vrienden of kennissen op bezoek krijgt. Dat komt onder meer omdat bij Mentel de exacte diagnose van de kanker, er zijn uitzaaiingen in haar hersenen geconstateerd, niet kon worden gesteld.
"Het kan misschien weken of maanden duren. Ik wil niet dat mensen nu denken: dit wordt de laatste keer dat ik haar zie. Het zit er misschien wel in, maar ik zeg tegen iedereen: joh, ik zeg geen tot ziens, maar tot de volgende keer. Dat geeft een reden om elkaar weer te zien. Het hoeft voor mij allemaal niet zo zwaar hoor."
Bekijk hieronder de documentaire 'De Negen Levens van Bibian Mentel' uit 2018: