In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Krassen in monumentale kozijnen, op zoek naar de oorspronkelijke kleuren

Gewapend met een scalpel en engelengeduld schrapen twee restauratieschilders de oude verflagen van landgoed Overcingel. De gebouwen van het landgoed in Assen worden deze zomer opnieuw geschilderd en Karin Veldman en Jantina Veltman zoeken uit welke kleur het gebouw oorspronkelijk had.

"Het houtwerk is nu behoorlijk wit", zegt Veltman tegen RTV Drenthe. "Dat betekent niet dat het altijd zo geweest is. Wij speuren naar oorspronkelijke verflagen om te zien of daar nog wat van te vinden is."

Die oorspronkelijke kleuren zoeken ze door oude verflagen weg te krabben. Steeds als ze een nieuwe verflaag hebben gevonden, gaan de restauratieschilders vlak ernaast een laagje verder. Op verschillende plekken hebben de twee al zogenoemde 'kleurtrappetjes' weggekrast.

"Een kleurtrappetje wil zeggen dat je met een scalpelmesje laagje voor laagje weg gaat krabben tot de drager", vertelt Veldman. "Dat kan hout zijn, of steen. En zo breng je de hele kleurgeschiedenis in beeld."

Een kleurtrappetje op het kelderraam

Als die 'kleurtrappetjes' eenmaal blootliggen worden ze vergeleken met een kleurenwaaier om de precieze kleur vast te stellen. Veltman geeft toe dat het veel werk is, zeker voor monumenten waar vroeger ook schilderijen van zijn gemaakt. "Maar schilderijen zijn niet heel betrouwbaar. Daar zijn vaak wel verschillende varianten van bekend. Het enige echt betrouwbare is op de plek zoeken naar wat je aantreft."

Overigens komt er volgens Veltman meestal geen definitief antwoord op welke kleur het monument moet krijgen. "Er is in het verleden heel veel gebeurd aan zo'n pand. Bouwhistorisch is er ook van alles aan de hand. De bovenste helft is ruim een eeuw later pas verhoogd. En dat balkon bestond eerst ook helemaal niet."

Het is dus lastig te zeggen welke kleur het monument moet krijgen. Wel treffen de restauratieschilders vooral veel zandsteenkleuren aan. "En of dat de lichte zandsteen wordt of de wat zwaardere, want we hebben beide aangetroffen, dat weten we nog niet. Maar dat zijn vaak de warmgele of geelgrijze tinten."

Advertentie via Ster.nl