Gevluchte supermarkt-bezoekers komen bij terwijl politie de situatie in de gaten houdt
NOS Nieuws

Verdachte van aanslag op supermarkt Colorado was 21-jarige uit Denver

De politie heeft de dader van de aanslag op een supermarkt in Colorado geïdentificeerd als de 21-jarige Ahmad Al Aliwi Alissa uit Denver. Hij wordt vervolgd voor tienvoudige moord. Over een eventueel motief is nog niks bekendgemaakt.

De aanslag in de winkel vond plaats in de studentenstad Boulder, niet ver van de hoofdstad Denver. Er werden in totaal tien mensen doodgeschoten, onder wie een agent die als eerste ter plaatse was. De andere doden zijn mannen en vrouwen tussen de 20 en 65 jaar.

Antisociaal en paranoïde

Nieuwswebsite The Daily Beast zegt de broer van Alissa te hebben gesproken. Die omschrijft zijn broer als "antisociaal" en paranoïde. Dat zou hij op de middelbare school zijn geworden, na een periode waarin hij volgens zijn broer veel werd gepest.

De broer beschrijft een van de momenten dat het hem duidelijk werd dat er iets mis was met Ahmad, tijdens een lunch van het gezin in een restaurant. "'Er staan mensen op het parkeerterrein die me zoeken', zei hij dan. Maar mijn zus ging naar buiten en zag niemand. We wisten niet wat er omging in zijn hoofd."

De broer denkt dan ook niet dat de verdachte een politiek statement wilde maken, zegt hij tegen The Daily Beast. "Hij had geestelijke problemen."

De verdachte werd gewond afgevoerd na een vuurgevecht met het arrestatieteam:

Doden bij schietpartij in supermarkt: 'Ik riep: ga liggen'

Een ooggetuige vertelt tegen lokale media dat de verdachte geen woord zei voordat hij begon met schieten. "Hij kwam gewoon binnen en begon met schieten." Tussen de schoten zouden ook pauzes hebben gezeten.

"We stonden bij de kassa", zegt Sarah Moonshadow, die met haar zoon Nicholas boodschappen deed, tegen persbureau Reuters. "We luisterden goed en hoorden salvo na salvo. 'Rennen!', zei ik tegen Nicholas."

Wapen niet illegaal

Agenten zeggen dat de verdachte met een AR-15 schoot, een semi-automatisch geweer. Het was zes dagen voor zijn daad aangeschaft.

Nog geen twee weken geleden werd het verbod op het bezit van dit soort wapens opgeheven door een regionale rechter die oordeelde dat het in strijd is met een wet die zegt dat gemeenten hun wapenwetgeving zelf mogen bepalen.

En hoewel er nog werd gekeken naar een eventueel hoger beroep, had de politie in Boulder al aangegeven niet te zullen controleren op het bezit van dergelijke wapens, schrijft de Denver Post.

Biden wil strengere wapenwetten

President Biden zegt in een reactie dat hij hoopt dat de Senaat onmiddellijk het wetsvoorstel aanneemt dat al eerder is ingediend over strengere achtergrondchecks wanneer iemand een geweer wil kopen.

Republikeinse politici zijn over het algemeen terughoudend met scherpere wapenwetgeving omdat een deel van hun kiezers wapenbezit ziet als een grondrecht in de VS. De wapenlobby, aangevoerd door de National Rifle Association (NRA), is van oudsher machtig in de VS.

Volgens Biden zou hier echter geen politieke verdeeldheid over moeten zijn. "Dit zal levens redden. Amerikaanse levens. We moeten nu handelen.":

Biden na bloedbad Colorado: 'Senaat moet wetten meteen goedkeuren'

Ook is Biden voor een verbod op automatische wapens. Verder sprak de president zijn medeleven uit voor de nabestaanden van de slachtoffers. Zo noemde hij de omgekomen agent "de definitie van een Amerikaanse held."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl