NOS Nieuws

GroenLinksers Bouchallikht en Westerveld claimen voorkeurszetel

Voor GroenLinks zijn Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld bij de afgelopen verkiezingen met voorkeurszetels in de Tweede Kamer gekomen. Dat zeggen ze zelf op Twitter op basis van een analyse van gemeentelijke uitslagen.

De officiële uitslag van de verkiezingen, inclusief het aantal stemmen op individuele kandidaten, wordt pas vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad. Veel gemeenten hebben echter al uitslagen online staan, waardoor er al conclusies kunnen worden getrokken.

GroenLinks haalde bij de verkiezingen van afgelopen woensdag naar alle waarschijnlijkheid acht zetels, een verlies van zes ten opzichte van de huidige situatie. Bouchallikht en Westerveld stonden op plaats negen en tien.

Als ze inderdaad genoeg voorkeursstemmen hebben gehaald, gaat dat ten koste van de nummers zeven en acht, Kröger en Smeulders.

De 27-jarige Bouchallikht is een klimaatactivist en kwam na de presentatie van de kandidatenlijst van GroenLinks in opspraak omdat ze ook betrokken was bij de islamitische jongerenorganisatie Femyso. Die wordt in verband gebracht met de omstreden Moslimbroederschap. Bouchallikht heeft afstand genomen van het gedachtengoed van de Moslimbroederschap.

Westerveld (39) zit sinds 2017 in de Tweede Kamer. Ze voert onder het woord over onderwijs. Ook bij de vorige verkiezingen behaalde ze haar zetel met voorkeurstemmen.

Of er bii de verkiezingen van woensdag nog meer Kamerleden met voorkeurstemmen zijn gekozen, is op dit moment nog onduidelijk. CDA-kandidaat Van Helvert, die op de 25e plaats op de lijst van zijn partij staat, heeft ook campagne gevoerd voor zichzelf. Hij heeft zeker veel stemmen gehaald, maar volgens hemzelf wordt een voorkeurszetel lastig. Het CDA staat voorlopig op 15 zetels.

CDA'er Van Dam, die op plek 47 stond en ook op eigen kracht in de Kamer hoopt te komen, twittert dat hij terugkijkt op een mooie tijd en dat hij "hoopvol en realistisch afwacht". Volgens onderzoek van Trouw (op basis van nog niet alle stemmen) heeft bij Forum voor Democratie nummer twee Van Haga bijna evenveel kiezers achter zich gekregen als lijsttrekker Baudet.

Van Haga stond op de tweede plaats op de kandidatenlijst en zou ook zonder voorkeurstemmen in de Kamer zijn gekomen: zijn partij staat volgens de voorlopige prognose op 8 zetels.

Volgens Trouw heeft ook de nummer twee van het CDA, Omtzigt, veel stemmen gehaald, maar minder dan lijsttrekker Hoekstra. De afgelopen dagen werd er veel over gespeculeerd of Omtzigt meer kiezers achter zich zou krijgen dan Hoekstra. Dat zou mogelijk de positie van de lijsttrekker verzwakken.

Vier Kamerleden met voorkeurstemmen

Bij de verkiezingen van 2017 was de 'voorkeursdrempel' 17.527. Nu zijn waarschijnlijk iets minder stemmen nodig, omdat de opkomst iets lager was dan vier jaar geleden. In 2017 kwamen vier kandidaten door voorkeurstemmen in de Kamer: behalve GroenLinkser Westerveld waren dat haar partijgenoot Diks, Von Martels (CDA) en de huidige PvdA-leider Ploumen.

Nog eens 39 mensen haalden toen de drempel ook, maar zij zouden ook zonder die voorkeurstemmen zijn gekozen omdat ze hoog genoeg op de lijst stonden.

In 2012 kwam één kandidaat op eigen kracht in de Kamer: Omtzigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl