Grindavik op het zuidelijke schiereiland Reykjanes
NOS Nieuws

'Ongekende seismische gebeurtenis' in IJsland: 50.000 aardschokken in drie weken

Met 130 vulkanen op hun eiland en de bijbehorende seismische activiteit zijn de IJslanders wel wat aardbevingen gewend. Maar zo erg als de afgelopen weken hebben ze het niet eerder meegemaakt, beamen ook vulkaandeskundigen.

Op het schiereiland Reykanes werden in de afgelopen drie weken zo'n 50.000 aardschokken gemeten. Ter vergelijking: vorig jaar werden daar over het gehele jaar 40.000 schokken gevoeld.

Deskundigen spreken van een "ongekende seismische gebeurtenis" die mogelijk het voorteken is van een grote vulkaanuitbarsting. "In meerdere gevallen hadden de bevingen een kracht van boven de 5. Ik kan me niet herinneren dat we een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt", zegt een lokale expert. Ook de autoriteiten waarschuwden begin deze maand al voor het risico op een vulkaanuitbarsting.

Inwoners missen nachtrust

"Het is alsof ik voortdurend over een wankele hangbrug loop", zegt Rannveig Gudmundsdottir tegen persbureau Reuters. Zij woont in het visserdorp Grindavik, waar de bevingen het hevigst zijn. "Ik ben niet bang, ik ben alleen moe."

"Je went er niet aan. Wat ik het meest mis, is een goede nachtrust. Je wordt bijna elke nacht wakker. Soms omdat je het trillen voelde, soms als het voorbij is", zegt gemeenteraadsvoorzitter Bergur Brynjar Álfþórsson in een lokale krant.

De bron van de recente aardschokken is een groot stuk gesmolten magma onder het zuidelijke schiereiland, dat zich een weg naar de oppervlakte probeert te banen, aldus het IJslandse Meteorologische Bureau. Een uitbarsting kan leiden tot tientallen meters hoge lavafonteinen, zeggen experts.

Voor de ruim 2800 inwoners van Grindavik ligt een noodplan klaar. Mochten de wegen onbegaanbaar worden door de uitbarsting, dan kunnen ze met boten worden geëvacueerd.

Veel mensen wachten daar niet langer op; ze voelen zich zeeziek door het voortdurende bewegen van de grond. Om rustig te kunnen slapen zijn ze naar familie elders in het land vertrokken of nemen hun intrek in zomerhuisjes of hotels in de hoofdstad Reykjavik.

"We hebben er genoeg van. Misschien zal het uitbarsten een einde te maken aan deze aardbevingen. Ik zou dat liever hebben dan zoals het nu is", beaamt Álfþórsson.

De Eyjafjallajokull tijdens de uitbarsting in 2010

IJsland ligt tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Die drijven elk jaar langzaam in tegengestelde richting en dat veroorzaakt aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 leidde tot een grote verstoring van het vliegverkeer, omdat de vulkaan veel as en rook in de atmosfeer spuwde.

Deskundigen verwachten dat, mocht het tot een uitbarsting komen, dit keer vooral lava uit de grond zal komen en het met de overlast voor het vliegverkeer zal meevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl