Het puin wordt doorzocht in Bata
NOS Nieuws

Nog honderden zonder huis, week na explosie in Equatoriaal-Guinea

Ongeveer 900 mensen wonen nog in een noodopvang na de verwoestende explosie in Equatoriaal-Guinea een week geleden. Meerdere landen hebben inmiddels noodhulp gestuurd. Over de oorzaak van de explosie is nog weinig duidelijk.

Het was niets minder dan een golf van vuur, blikt Jesus Nguema Nguema terug op de ramp. Zijn wijk in de havenstad Bata werd zo goed als volledig verwoest door de explosie. De vader van zeven kinderen was op dat moment niet thuis. Hij vertelt aan persbureau Reuters dat het een wonder is dat zijn kinderen zich "uit die brandende oven" hebben weten te redden. De familie woont nu in een noodopvang, net als 900 anderen. Daar zijn ook kinderen bij die hun familie kwijt zijn geraakt.

De explosie kostte 107 mensen het leven en 612 inwoners raakten gewond. De afgelopen week kwam er noodhulp op gang. Het Israëlische leger zet medisch personeel in en helpt Afrikaanse ingenieurs om de oorzaak van de explosie te onderzoeken. Oud-kolonisator Spanje stuurde hulp en vandaag tekende de regering een hulpovereenkomst met Venezuela, waar het vanwege de oliehandel warme banden mee heeft.

President Obiang legt een krans voor de slachtoffers

De explosie was op een militaire basis in Bata. President Obiang zegt dat het te maken heeft met onveilige opslag van dynamiet. Boeren zouden vuur hebben gestookt in de buurt. Hij heeft een groot onderzoek aangekondigd.

Een jeugdplatform in het land ziet liever dat er een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de ramp komt omdat jongeren het regime wantrouwen. Obiang regeert al veertig jaar met harde hand en vrijheid is er nauwelijks voor gewone mensen. Ook Human Rights Watch dringt aan op een onafhankelijk onderzoek.

Met bijna 200.000 inwoners is Bata de grootste stad en tegelijkertijd het economisch centrum van Equatoriaal-Guinea. Volgens de president zijn bijna alle gebouwen in de stad beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl