Trainer Sporting hangt jarenlange schorsing boven het hoofd
Hij geldt als de onbetwiste kroonprins van het Portugese trainersgilde. Veertienvoudig international Rúben Amorim is met zijn 36 jaar niet alleen veruit de jongste trainer in de Liga NOS, hij is als hoofdcoach van Sporting Lissabon ook uiterst succesvol. En, sinds vandaag, tevens ongevraagd hoofdrolspeler in een klucht die het voetbal in Portugal bezighoudt.
Amorim verruilde in maart 2020 het trainerschap van SC Braga voor eenzelfde functie bij Sporting Clube de Portugal. Ofschoon hij vorig jaar in Lissabon slechts achttien wedstrijden als eindverantwoordelijke op de bank zat, won hij met de 'Os Leões Verdes' (De Groene Leeuwen) in zijn eerste jaar de Taça de Liga, het tweede bekertoernooi van het land.
De statistieken die hij dit seizoen, in zijn eerste volledige jaargang in het Estadio José Alvalade, kan overleggen liegen er niet om. Sporting is al 22 duels ongeslagen, een reeks waarin slechts viermaal gelijk werd gespeeld. Nooit eerder in de rijke historie was de club uit Lissabon zo lang zonder nederlaag.
Op dit moment staat de ploeg tien punten los van de nummer twee, FC Porto. Het is inmiddels al bijna niet meer de vraag of, maar wanneer Sporting de eerste landstitel sinds 2002 in de wacht sleept.
30 miljoen
Reden genoeg voor het bestuur van de club om de overeenkomst met de populaire oefenmeester tussentijds te verlengen tot en met seizoen 2023/2024. Clubs die Amorim voor het einde van die overeenkomst aan zich willen binden, kunnen het contract voor de somma van 30 miljoen euro afkopen.
De vraag is sinds dit weekeinde evenwel wat die clausule waard is. Want Amorim oogst met zijn successen niet alleen bewondering, maar ook afgunst. En die naijver komt uitgerekend uit een hoek waar Amorim die niet had verwacht: de Portugese trainersvakbond.
De commissie die opkomt voor de belangen van de oefenmeesters op het westelijk deel van het Iberisch Schiereiland stelt dat Amorim slechts bevoegd is om als assistent-trainer aan de slag te gaan. De afdeling die binnen de Portugese voetbalbond FPF verantwoordelijk is voor de competities op de hoogste niveaus gaat daarin mee.
De sanctie die voor de jonge oefenmeester dreigt, liegt er niet om. Als het aan de FPF ligt, krijgt Amorim een schorsing van één tot zes jaar.
'Betreurenswaardig en surrealistisch'
Het bestuur van Sporting heeft inmiddels furieus gereageerd. "Dit is een van de meest betreurenswaardige en surrealistische zaken in de geschiedenis van het Portugese voetbal", zo valt te lezen in een schriftelijke verklaring.
"Deze affaire schaadt de nationale sport en heeft gevolgen voor het internationale voetbal. Door besluitvormingen als deze verliezen mensen het vertrouwen in de regelgeving."
Mocht het tot een rechtszaak komen, dan denkt de club een sterke troef in handen te hebben. In dezelfde verklaring richt de club zich tot de verantwoordelijken bij de Portugese voetbalbond met een vraag die inmiddels bijna het hele land bezighoudt. "Als iemand met deze papieren op zak jarenlang als trainer mag werken bij SC Braga, waarom zou hij dat bij Sporting dan niet mogen?"