Athletic Club naar de finale van de Copa del Rey

Athletic Club klopt Levante na verlenging en speelt twee bekerfinales in april

Athletic Club mag zich gaan opmaken voor twee bekerfinales in de maand april. De Basken uit Bilbao zegevierden bij Levante na verlenging met 2-1. De eerste wedstrijd was in 1-1 geëindigd. In de eindstrijd wacht op 17 april een treffen met FC Barcelona.

Eerder die maand, op 3 april, treft Athletic Club rivaal Real Sociedad in de uitgestelde editie van 2020. De laatste keer dat Athletic Club de Copa del Rey won, was in 1984.

Raúl García kreeg tegen Levante de eerste kans van de wedstrijd, maar de 34-jarige routinier schoot net naast. De thuisploeg gaf in de persoon van Roger wel het juiste voorbeeld. Uit de draai passeerde de spits doelman Unai Simón.

Strafschop

De Basken knokten zich terug in de ontmoeting en kregen, nadat Iker Muniain een kopkans onbenut had gelaten, een penalty. Oscar Duarte werkte Raúl García tegen de grond en vervolgens schoot García zelf vanaf de stip de gelijkmaker tegen de touwen.

Op slag van rust kwam Athletic goed weg, toen Yeray Álvarez bijna zijn eigen doelman Simón passeerde. De paal bracht redding.

Raúl García

In de tweede helft knalde Unai López namens Levante kiezelhard op de vuisten van Simón en zag Iñaki Williams aan de overzijde zijn poging naast gaan.

Athletic-middenvelder Álex Berenguer kwam met een achterwaartse kopbal nog dicht bij een treffer, maar de verlossing bleef uit voor de aandringende bezoekers.

Van richting veranderd

In de verlenging kon de ploeg uit Bilbao alsnog hartstochtelijk juichen. Een van richting veranderd schot van Berenguer viel via de binnenkant van de paal binnen.

Zo verzekerde Athletic Club zich van een finale tegen FC Barcelona, dat woensdag op spectaculaire wijze Sevilla uitschakelde. Begin april mogen de Basken tegen Real Sociedad de eerste poging doen om voor het eerst sinds 1984 de Copa del Rey te winnen.