Wenskaarten, rouwpost, en online bestellingen: recordjaar voor PostNL

Een recordaantal van 337 miljoen pakketten, op piekdagen 1,7 miljoen pakjes en een aanzienlijk meer wenskaarten en losse post. De coronacrisis bezorgde PostNL een uitzonderlijk sterk resultaat. Het liep vooral storm in het vierde kwartaal, met de tweede lockdown.

De omzet van het post- en pakjesbedrijf steeg met 14,5 procent naar 3,3 miljard euro, de brutowinst steeg naar 245 miljoen euro, bijna een verdubbeling. Volgens PostNL is ruim een kwart van de meerwinst te danken aan covid-19. Het is ook het eerste jaar dat de fusie met postbedrijf Sandd in de cijfers meetelt.

Door corona liep direct mail van bedrijven aan potentiële klanten terug. Ook de internationale postvolumes daalden. De gewone post krimpt al jaren achtereen maar bleef door de coronacrisis in het laatste kwartaal bijna op peil dankzij brieven, wenskaarten en rouwberichten die mensen rondstuurden, die het wonnen van de e-mails en appjes. Desondanks daalde in 2020 de hoeveelheid gewone post met bijna 10 procent.

Overgestapt online

"Een uitzonderlijk jaar met ongekende omstandigheden, gedreven door het vierde kwartaal en overtrof eerdere verwachtingen", zegt bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL, de grootste pakjes- en postbezorger in de Benelux.

De groei van online verkopen is aanzienlijk versneld. Consumenten en bedrijven stapten sneller over naar online en maakten er vaker gebruik van. Grote en kleine webwinkels groeiden als kool en bezorgden pakjesbezorgers, naast PostNL DPD en DHL, veel werk.

Door de onzekerheid over covid-19 is onduidelijk hoe structureel de gegroeide online-markt is en blijft. Online blijft wel. maar als de lockdown verdwijnt zullen mensen wel weer meer offline gaan en de winkelstraten opzoeken, verwacht PostNL.

Bij PostNL werken nu inclusief Sandd zo'n 40.000 mensen, waarvan 90 procent in vaste dienst. Afgelopen jaar is zowel een cao voor de postbezorgers als voor de pakjesbezorgers en kantoorpersoneel. De 20.000 postbezorgers krijgen in twee jaar 6,5 procent meer loon, de 19.000 pakketbestellers 5,5 procent in twee jaar. De medewerkers krijgen ook een resultaatsafhankelijke uitkering van twee procent over 2020.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl