De koeien aan boord van de Karim Allah
NOS Nieuws

Koeien op geweigerd Middellandse Zee-schip worden geruimd

De Spaanse regering gaat de bijna 900 koeien op een schip dat al twee maanden ronddobbert op de Middellandse Zee afmaken. Meerdere landen weigerden de dieren uit angst voor een blauwtonguitbraak, waarna het schip terugvoer naar de Spaanse stad Cartagena. Ook daar mocht het schip niet meer afmeren.

Een ander Spaans schip met zo'n 1800 runderen wacht mogelijk hetzelfde lot. Ook dat schip is door verschillende landen geweerd vanwege vrees voor blauwtong.

Europese dierenrechtenorganisaties maakten zich de afgelopen weken boos over de behandeling van de dieren, die "in de hel verkeren". Een deel van de kalveren zou al zijn gestorven door hitte, stress en uitputting. Die overleden beesten zouden in stukken zijn gehakt en overboord gegooid.

Alternatieve routes

De kalveren waren bestemd voor de Turkse markt, maar dat land weigerde de twee schepen eind december. Blauwtong, een besmettelijke ziekte die niet overdraagbaar is op de mens, werd vorig jaar op meerdere plekken in Europa vastgesteld. Het virus kan bloedingen bij runderen veroorzaken.

Overigens is volgens de Spaanse autoriteiten het vee niet afkomstig uit Spaanse regio's waar de blauwtongziekte rondwaart.

Beide schepen vertrokken 18 december uit Spanje en zochten na de Turkse weigering een alternatieve locatie. Het ene schip, de Karim Allah, voer naar Libië en de Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië, waar het tevens de toegang werd ontzegd. Het andere, de Elbeik, zette na de weigering tevergeefs koers naar Libië en Egypte. Op dit moment ligt het vast in de haven van Cyprus.

Persbureau Reuters meldde gisteren op basis van een gelekt Spaans overheidsrapport dat de dieren erg geleden hebben door de tocht. Volgens dierenartsen restte er geen andere oplossing dan euthanasie. Het blijft overigens onduidelijk of de kalveren daadwerkelijk besmet zijn met het blauwtongvirus.

Dierenactivisten eisen meer openheid over de zaak. Zo wil de ngo Igualdad Animal meer duidelijkheid over de hygiëne aan boord van de twee schepen. De organisatie vraagt zich bijvoorbeeld af wat er gebeurt met de mest.

De Europese fractie van de Partij voor de Dieren heeft Eurocommissaris Kyriakides (Volksgezondheid en Voedselveiligheid) gevraagd de export van levende dieren te verbieden. Zolang dat niet geregeld is, wil de partij dat er een rampenplan wordt ontwikkeld voor soortgelijke situaties in de toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl