Gerechtshof doet uitspraak over avondklok: 'Kan gevolg hebben voor boetes'
Wat het gerechtshof in Den Haag vanochtend ook oordeelt, de avondklok wordt er niet door afgeschaft. Maar voor mensen die een 'avondklokboete' hebben gekregen, kan de uitspraak wel wat veranderen, benadrukt advocaat Jan Visscher, die beboete mensen bijstaat. "Het wordt zeker nog wel interessant."
Hoe het zat:
De voorzieningenrechter oordeelde op dinsdag 16 februari dat het kabinet bij het invoeren van de avondklok onterecht gebruik heeft gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg), bedoeld voor acute noodsituaties.
Als het hof net als de rechtbank oordeelt dat de avondklok op basis van de verkeerde rechtsgronden is ingevoerd, zou de maatregel per direct niet meer gelden. Maar om dat scenario te voorkomen heeft het kabinet al maatregelen genomen: met een spoedwet is er een soort avondklokvangnet gekomen. Deze spoedwet is al door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen en valt nu onder alle maatregelen in de coronawet. Daarmee is de avondklok juridisch geregeld door het kabinet.
'Voor de boetes kan het gevolgen hebben'
Voor de coronaboetes kan het nog wel uitmaken, want die zouden dan op de verkeerde juridische grondslag zijn uitgeschreven. Advocaat Jan Visscher kijkt daarom reikhalzend uit naar de uitspraak. "De hele juridische grondslag van de avondklok staat ter discussie. De rechtbank heeft daar een interessante uitspraak over gedaan en gezegd dat die basis niet klopt. Voor de avondklok zelf gaat het geen verschil maken, maar het kan wellicht wel gevolgen hebben voor de boetes die zijn opgelegd."
De avondklok is inmiddels al meer dan een maand van kracht; vanaf 23 januari mag je van 21.00 uur tot 04.30 uur alleen de straat op met een geldige reden. We spraken over de avondklok met drie mensen die een boete gekregen hebben.
Jelmar Mentink: 'We hadden vooraf nog een route uitgezocht'
"Ik kreeg vorige week een boete omdat ik met vrienden zeven minuten te laat op straat was. Ik moet wel eerlijk zeggen dat we op weg waren naar vrienden uit onze vriendengroep. We waren iets voor 21.00 uur weggefietst, maar we hadden ons op de afstand verkeken. Ook hadden we vooraf nog de route uitgezocht. We komen uit de Achterhoek; daar heb je veel boerenlandweggetjes waar de politie vast niet komt, dachten we. Maar daar waren ze helaas wel."
"Aan de ene kant ben ik het wel met de avondklok eens. Ik dacht: 'even tandjes op elkaar houden', want het zou binnen korte tijd al afgeschaft worden. Maar het duurt nu wel behoorlijk lang. Ik ben 20 jaar en kijk elke week weer naar het weekend uit. Naar uitgaan met vrienden, biertjes drinken of nachtvissen bijvoorbeeld. Al die dingen worden ons nu ontnomen en nu is juist de tijd dat je daarvan kan genieten."
Nancy de Best: 'Ik vind de boete onterecht'
"Ik was klaar met mijn werk bij de IJ-kantine in Amsterdam en liep met mijn collega om 21.30 uur de deur uit. Toen kwam de handhaving net aanrijden. Die man zei nog: "Ik zie dat jullie je werk uit lopen, maar ik moet jullie toch controleren".
Ik had wel een werkgeversverklaring, maar geen eigen verklaring. Het is mijn eigen schuld dat ik die verklaring niet had, maar ik vind de boete nog steeds onterecht. Je ziet dat ik uit mijn werk kom, je ziet mijn werkgeversverklaring, ik woon twintig meter verderop en je geeft die boete nog steeds. Mijn collega had wel een eigen verklaring, maar die was precies die dag verlopen. Zij kreeg ook een bekeuring."
"Ik werk zelf in de horeca en ben een echt avond- en nachtmens. De avondklok vind ik vreselijk. Iedereen om me heen gaat eraan kapot."
Joris Hopman: 'Ik ga sowieso bezwaar maken'
"Mijn vriendin heeft twee weken geleden een boete gekregen; ze wilde mij rond 22.30 uur ophalen van mijn werk omdat mijn auto kapot was. Ik werk zes, zeven kilometer verderop, en dat loop je niet zomaar even. Ze is voor de deur al meteen staande gehouden."
"Ik heb mijn verhaal gedaan bij de politie en met mijn papieren laten zien dat ik moest werken: vrachtwagens lossen. Ik had zelfs mijn werkkleding aan en kon laten zien dat mijn auto niet startte. Dan gaat het wel ver om toch een boete uit te schrijven. Ik was eerst kok, maar die baan viel door corona weg. Nu heb ik eindelijk ander werk gevonden, lukt het om toch weer wat centen te verdienen, en dan krijg je een bekeuring. Ik ga sowieso bezwaar maken. Ik vind de avondklok geen meerwaarde hebben. Iedereen komt toch wel bij elkaar."