NOS Nieuws

Ministers ontkennen dat kabinet druk uitoefende op Herstel NL

Bewindspersonen 'herkennen' zich niet in de bewering dat er vanuit het kabinet druk is uitgeoefend op Herstel NL om de activiteiten te staken tot na de verkiezingen. De ministers Hoekstra en Van 't Wout zeggen dat zij in elk geval van niets weten. Een woordvoerder van het ministerieel corona-overleg noemt de beschuldiging "kul" en zegt dat de organisatie om andere redenen uit elkaar is gevallen.

Gisteren werd duidelijk dat drie vooraanstaande economen zich hebben teruggetrokken uit de campagne, die bedoeld was om Nederland op 1 maart uit de lockdown te halen. Het gaat onder anderen om hoogleraar en oud-CPB-directeur Coen Teulings en directeur Barbara Baarsma van Rabobank Amsterdam. Zij noemden geen reden voor hun vertrek.

Op de website van Herstel NL staan de economen nog prominent vermeld. Voorzitter Robin Fransman spreekt van politieke druk. In een verklaring op Twitter schrijft hij vanmorgen: "De initiatiefnemers van Herstel-NL zijn de afgelopen 24 uur door politiek Den Haag onder grote druk gezet de campagne te staken. De boodschap die we kregen, is dat we de politiek in de weg zitten."

Fransman gaat door met zijn campagne. Hij wil niet ingaan op vragen over de verklaring en zegt later op een zelfgekozen moment met meer uitleg te komen. Andere initiatiefnemers zijn niet bereikbaar voor commentaar. De vertrokken economen Barbara Baarsma en Coen Teulings hebben nog geen toelichting gegeven op hun vertrek.

Informatief gesprek

De ministers die vandaag deelnemen aan het overleg in de aanloop naar de persconferentie van vanavond zeggen van niets te weten. Minister Hoekstra van Financiën zegt dat hij vrijdagochtend via een videoverbinding met een paar mensen van de organisatie heeft gesproken. Maar dat was vooral een informatief gesprek, benadrukt hij.

Hij zegt dat er "geen sprake van" is dat hij zou hebben gevraagd om de activiteiten tijdelijk te stoppen. "Ik wilde gewoon beter begrijpen wat zij bedoelen. Maar ik geloof er niks van dat er druk is uitgeoefend, in elk geval niet door mij en ik denk ook niet door andere leden van het kabinet."

"Het zegt me helemaal niets", zegt ook minister Van 't Wout van Economische Zaken. Hij heeft geen contact gehad met de organisatie. "Ik heb echt geen flauw idee wat daar nu speelt."

Veilige zones

Herstel NL lanceerde vorige week een plan waarmee Nederland "open kan". Er zouden veilige zones moeten komen voor kwetsbare mensen. Met name op dat onderdeel van het plan, het opdelen van de maatschappij in twee groepen, kwam veel kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl