NOS Nieuws

KLM opnieuw veruit de grootste ontvanger van loonsteun

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft ook in de periode oktober tot en met december de meeste loonsteun gekregen. Als je alle dochterbedrijven van KLM meerekent die bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan, en luchtvaartmaatschappij Transavia, kom je op een totaalbedrag van ruim 234 miljoen euro.

Dat blijkt uit het register dat het UWV, dat deze maatregel uitvoert, heeft gepubliceerd. Alle bedrijven die steun krijgen staan daarin, met het bedrag aan steun.

Ook in het voorjaar en de zomer was KLM de grootste ontvanger. Uit het register blijkt dat KLM inclusief Transavia en dochterbedrijven die ingeschreven staan bij de KvK, sinds het begin van de coronacrisis ruim 904 miljoen euro aan loonsteun ontvangen. Het bedrijf maakte vorige week zelf bekend in totaal ruim 1 miljard euro aan loonsteun te hebben gekregen.

Andere grote ontvangers van loonsteun in deze periode zijn Holland Casino (ruim 34 miljoen euro), Schiphol, inclusief de geregistreerde dochterbedrijven van de luchthaven (ruim 23 miljoen euro) en uitzendbureau Adecco, inclusief geregistreerde dochterbedrijven (ruim 14 miljoen euro).

77.000 bedrijven

De bedragen die worden genoemd zijn voorschotten, pas achteraf wordt berekend waar de bedrijven precies recht op hadden. Het kan dus zijn dat bedrijven een deel van dit bedrag moeten terugbetalen, of uiteindelijk juist recht hebben op meer.

In totaal hebben 77.000 bedrijven loonsteun gekregen in deze periode, die loopt van oktober tot en met december 2020. Een bedrag van 2,8 miljard euro is als voorschot aan die bedrijven overgemaakt. Half oktober sloot de horeca, en sinds half december geldt de harde lockdown waar we nu ook in zitten, met onder meer de sluiting van de kappers en de niet-essentiële winkels. Bedrijven in de horeca en detailhandel kregen het vaakst loonsteun.

Eigenlijk sloot het aanvraagloket op 13 december, maar de aanvraagperiode werd verlengd tot 27 december. Zo kregen ondernemers die door de nieuwe lockdown wel genoeg omzetverlies leden om in aanmerking te komen voor loonsteun nog de kans om een aanvraag te doen. Zo'n 23.000 aanvragen kwamen in de laatste twee weken van december nog binnen.

Daarmee werd er in deze periode meer gebruikgemaakt van de regeling dan in de zomer, toen de economie voor een groot deel weer open was. Zo'n 63.500 bedrijven kregen toen steun. In het voorjaar werd er ruim twee keer zo veel gebruikgemaakt van de regeling: zo'n 140.000 bedrijven kregen toen loonsteun.

Vanaf vorige week konden ondernemers een aanvraag doen voor loonsteun over de periode januari tot en met maart. In de eerste vijf dagen kwamen ruim 34.000 aanvragen binnen. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen tot en met 14 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl