Veerle van Gorp tijdens haar werk in Kenia
NOS Nieuws

Deze mensen werken of studeren door corona tijdelijk vanuit het buitenland

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

Al bijna een jaar werken en studeren we zo veel mogelijk thuis. Niet iedereen vindt het prettig om dat vanuit Nederland te doen, en dus zijn sommige landgenoten verhuisd naar het buitenland om daar 'thuis' te werken of studeren. Waarom deden ze dat, en waar lopen ze tegenaan?

Nijlpaarden spotten

Veerle van Gorp (26) is sinds een week in Kenia voor een workcation: doordeweeks werken en in het weekend Kenia ontdekken. Dit weekend gaat ze nijlpaarden spotten. "De lockdown in Nederland is niet de hoofdreden dat ik hier ben. Ik zie het als een unieke ervaring, nu heb ik de kans om in het buitenland te werken. Als ik op kantoor had moeten zijn, zou dat niet snel gebeuren."

Als sales engineer bij een softwarebedrijf ziet de werkdag er hetzelfde uit zoals in Nederland. "Alleen is het hier lekker weer. Er is weinig tijdsverschil met Nederland, dus dat levert weinig problemen op voor werkafspraken", vertelt Van Gorp. "Hier zijn de restaurants wel open, dus je kan naar buiten om te lunchen of te dineren. De dingen om het werk heen die hier wel kunnen, geven extra motivatie."

Ook in Kenia gelden coronamaatregelen, zoals afstand houden, mondkapjes en een avondklok. Dat de Nederlandse overheid heeft opgeroepen om niet te reizen, gaf Van Gorp een ongemakkelijk gevoel. "Ik voel wel social shame, dat is lastig. Rutte deed die oproep nog geen maand geleden. Maar ik vind dat als je je aan de maatregelen houdt, het niet uitmaakt waar je bent. En ik ben blij dat ik zo de Keniaanse economie kan steunen."

De eigenaar van Charlie's Travels, de organisatie waarmee Van Gorp naar Kenia is gereisd, vindt het belangrijk om de coronamaatregelen te respecteren. "Zo testen de reizigers voor vertrek en voor de terugreis. We hebben nooit meegemaakt dat iemand positief testte. En er zijn hier ook minder besmettingen", vertelt Charles Witlox. "Dat Rutte zegt dat je geen reizen mag plannen, raakt de branche hard. Je kan reizen als je je aan de maatregelen houdt en van plannen raakt niemand besmet. Gelukkig hebben wij wel weer reizigers. Door in Kenia te zijn, weten we hoe het hier echt is."

Ali Hussain (29) is net terug uit Spanje waar hij een vakantiehuis huurde. Hij werkt als consultant voor een softwarebedrijf en heeft een eigen bedrijf waarvoor hij websites bouwt. "Met m'n huisgenoten zat ik iedere dag maar thuis te werken, we waren elkaar zat. Uiteindelijk ben ik toen met een huisgenoot naar Valencia gegaan", vertelt hij. "Het idee was om vier weken te blijven, maar het werden bijna vier maanden. En ik had nog langer gewild."

Hussain vertelt dat hij voor vertrek naar Spanje in een 'coronasleur' zat. "Je mentale gezondheid is ook wat waard. Het wordt vaak onderschat wat zo'n sleur doet met jongeren. Als je je verantwoordelijkheid neemt en geen anderen in gevaar brengt, vind ik dit geen probleem."

Het reisadvies voor Spanje is oranje ('reis alleen als dat moet'). "Een paar dagen voor vertrek zijn we in quarantaine gegaan en we hebben de auto gepakt. Bij aankomst in Valencia zaten we ook even in quarantaine", zegt Hussain. "In onze ogen was dat verantwoord. Of je nou de hele dag thuiszit in Nederland of in het buitenland, dat maakt wat mij betreft niet zo veel uit. Als je maar niet steeds van de ene plek naar de andere plek gaat."

De werkdagen zagen er volgens Hussain hetzelfde uit als in Nederland. In het weekend ondernam hij leuke dingen, zoals hiken in de bergen en naar zee gaan. "Dat waren mini-vakanties."

The Orange Guide, het bedrijf waarbij Hussain een woning boekte, zegt dat de klanten minimaal één maand blijven. "Korte tripjes vinden we onverantwoord. Tot voor kort was er in Valencia nog best veel mogelijk. Uiteraard wel met mondkapjes. Ook bij de sleuteloverdracht", vertelt eigenaresse Evelien Rijpma. "De activiteiten die we organiseren, besteden we uit aan partners. Ze zijn in de buitenlucht, zodat het coronaproof verloopt."

Alice en Julius tijdens een pauze in Lissabon

Julius van Bastelaar (24) en z'n vriendin Alice Hesterman (22) zijn in Portugal, waar ze online hun universitaire opleidingen volgen. "In Amsterdam, waar we studeren, viel veel weg door de coronamaatregelen: voetbal, werk, studie, studentenvereniging", vertelt Hesterman. "De eerste lockdown had ik het niet altijd makkelijk, zo samen is toch beter dan op een studentenkamer in je eentje. We zijn hier voor ons mentale welzijn", voegt Van Bastelaar eraan toe.

Het stel is al een paar keer van plek gewisseld en is nu in Ericeira, een kustplaats ten noordwesten van Lissabon. "We studeren en hebben allebei werk dat we online kunnen doen. Verder worden we heel blij van simpele dingen als wandelen, een broodje halen, koken of films kijken", vertelt Hesterman.

Ook in Portugal geldt nu een strenge lockdown. "We merken er niet zo veel van. We zien niemand, we hebben het fijn met z'n tweeen. De sfeer in de stad is wel anders.", aldus Hesterman. Angst om vast te zitten in Portugal is er niet. "We hebben nog geen terugticket en als we langer moeten blijven, is dat geen probleem", zegt Van Bastelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl