Vierde official Sebastian Coltescu, met naast hem een boze Demba Ba
NOS Voetbal

'Racistische' Roemeense official aangeklaagd, maar niet voor racisme

De Europese voetbalbond UEFA is een tuchtrechtelijke zaak begonnen tegen de Roemeense official die assistent-trainer Pierre Webó van de Turkse club Basaksehir racistisch zou hebben bejegend. Opmerkelijk is echter dat de zaak niet gebaseerd is op artikel 14 van UEFA's disciplinaire reglementen, waaronder racisme valt.

Vierde official Sebastian Coltescu is daarentegen aangeklaagd voor het mogelijk overtreden van artikel 11, dat gaat over algemene gedragsregels. Ook tegen grensrechter Octavian Sovre is een zaak geopend.

Coltescu noemde de Kameroense Webó in de Champions League-wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir, begin december, "negru", het Roemeense woord voor zwart. Webó reageerde daarop woedend, net als de Senegalese spits van Basaksehir Demba Ba en andere spelers van beide clubs.

Pierre Webó, die werd aangeduid met 'negru', Roemeens voor 'zwart'

Het incident leidde er uiteindelijk toe dat de wedstrijd al na 13 minuten gestaakt werd. Pas een dag later werd het restant uitgespeeld, met een andere scheidsrechter, de Nederlander Danny Makkelie.

Voor aanvang van dat duel knielden spelers van beide clubs en Makkelie in de middencirkel, als protest tegen racisme.

Spelers PSG, Basaksehir en scheidsrechter Makkelie knielen voor aanvang duel

De UEFA plaatste direct na het staken van de wedstrijd een statement waarin de bond stelde dat "voor racisme, en discriminatie in al zijn vormen, geen plaats in het voetbal is" en kondigde ook een "grondig onderzoek" aan.

Onder anderen Nigel de Jong reageerde woedend op het incident, dat in de tweet hieronder te zien is:

Ruim twee maanden later meldden Roemeense media dat de Europese voetbalbond had geconcludeerd dat Coltescu het woord "negru" niet racistisch of discriminerend bedoeld had en niet gestraft zou worden.

De UEFA liet daarop weten dat de vierde official en collega Sovre wel degelijk zijn aangeklaagd, maar voor het overtreden van de algemene regels en dus niet vanwege racisme. De voetbalbond heeft niet bekendgemaakt wanneer de hoorzitting zal plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl