Een groot stuk natuurijs op een ondergelopen weiland bij Joure
NOS Nieuws

IJsclubs in de greep van schaatskoorts, ijs nog niet overal veilig

Hoewel schaatsen op veel plekken nog wordt afgeraden, kunnen liefhebbers op sommige plekken wel al veilig het ijs op. De meeste ijsbanen openen de komende dagen.

"Ik kon niet slapen vannacht. Nu weet ik waarom: ik heb gewoon schaatskoorts. Ik kwam aanrijden en dan zie je die sneeuwwal en die lampjes erop en dan denk je: dit is hoe winter moet zijn!", zegt bestuurslid Itske Tersteeg van de Arnhemse IJsclub Thialf, tegen Omroep Gelderland. Vanmorgen ging de baan open.

Ook in Friesland gaan vandaag ijsbanen open. "Wij hebben kans gezien om op het ijs weer nieuw water te doen en dat is gelukt", zegt voorzitter André Tanis van de ijsvereniging in Akkrum. In Wijnjewoude gaat ook een baan open. Buiten is eten en drinken te krijgen, schrijft Omrop Fryslân.

Zo'n koek en zopie is overigens niet overal. Op veel plekken worden er wegens corona geen kraampjes neergezet, om te voorkomen dat er veel mensen bij elkaar komen. Ook zijn bij veel banen de toiletten gesloten.

In Friesland zijn niet alleen ijsbanen open. In Joure wagen schaatsers zich op een groot stuk ijs op een ondergelopen weiland.

IJs bij Joure

Vrijwilligers zijn in het hele land druk bezig om banen klaar te maken. Het merendeel van de ijsclubs verwacht morgen of vrijdag open te kunnen.

Veel regionale omroepen hebben in kaart gebracht waar in de provincie al kan worden geschaatst en waar de banen vermoedelijk later deze week opengaan. Onder meer Omroep Gelderland, Omroep Brabant, RTV Oost en Omroep Flevoland maakten een overzicht.

Natuurijs

Het advies van Reddingsbrigade Nederland is om voorlopig alleen te schaatsen op een natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of ondiepe sloten. Schaatsen op bevroren meren en grachten is nog te gevaarlijk.

Desondanks wagen enkelen zich al op natuurijs, zoals in Dwarsgracht en Zwartsluis in Overijssel. Een groep mannen reed daar vanmorgen in alle vroegte de eerste rondjes langs de randen van een gracht, waar het ijs 5 centimeter dik was. "Op het midden is het nog maar 3,5 centimeter", zeggen ze tegen RTV Oost. Het advies is om pas vanaf 8 centimeter het ijs op te gaan.

Waaghalzen in Dwarsgracht

Ook in Loosdrecht komen de eerste schaatsers terug van hun rondje op de plas. "Ik schaats alleen maar op natuurijs. Mooier dan dit wordt het niet", zegt een van hen in het NOS Radio 1 Journaal.

Eng vindt hij het niet: "Een aloude schaatswijsheid luidt: krakend ijs breekt niet." Een ander duo op het ijs is iets minder zeker. "Het is te doen maar het is nog niet heel veilig", zegt een van hen. Voor de zekerheid hebben de twee zich aan elkaar vastgeknoopt met een touw. "Ik geef toch om die ouwe."

Er zijn ook schaatsliefhebbers die liever nog een nachtje wachten. Een van hen checkt het ijs met een boor. "Ik meet nu 4 centimeter, dus ik slaap er nog een nachtje over."

Schaatsers op de Loosdrechtse plassen

Volgens de Reddingsbrigade wordt er op veel plekken geen goede controle gedaan naar de kwaliteit van het ijs. In dit artikel van NH Nieuws legt de hulpdienst uit wat je moet doen als je door het ijs zakt.

Sneeuwsurfen

Mocht schaatsen de komende dagen niet lukken, dan is sneeuwsurfen nog een optie. In Zeeland gingen kitesurfers over verlaten, besneeuwde akkers heen.

"Ik ken de boer van dit akkerland bij Kamperland en die vond het goed dat we hier komen snowkiten. Je kan natuurlijk niet zomaar op een akker gaan surfen, want voor hetzelfde geld heeft die boer al wat ingezaaid", zegt Suze van Gaalen tegen Omroep Zeeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl