Peking bereidt zich voor op Winterspelen ondanks corona: 'We doen wat we kunnen'
Hoe precies, dat kunnen ze nog niet zeggen. Maar een jaar voor de start van de Olympische Winterspelen zegt de organisatie in Peking er klaar voor te zijn. "We bereiden ons voor volgens het oorspronkelijke schema", zegt Gao Ting, verantwoordelijk voor epidemische preventie rond 'Beijing 2022'.
De meeste faciliteiten zijn klaar. Dat geldt ook voor de torens die het hart vormen van het Olympisch dorp in Peking. De eerste appartementen, ruim opgezet om nadien ook de paralympiërs te kunnen huisvesten, zijn al opgeleverd.
"We hebben hier in totaal ruimte voor 2338 atleten", zegt Shi Yan, verantwoordelijk voor de bouw van het dorp. "Medio dit jaar moet alles af zijn." De ijssporters zullen hier hun intrek nemen, sneeuwsporters verblijven in het verderop gelegen Yanqing en Zhangjiakou.
Schaatsstadions
"Kom verder", gebaart directeur Wu Xiaonan van de National Speed Skating Oval. Een deel van de stadions die Peking bouwde voor de Zomerspelen worden hergebruikt bij de Winterspelen. Dat geldt niet voor de nieuwgebouwde schaatstempel, die in drie jaar tijd uit de grond gestampt werd.
"We staan nu op de grond waar eerst het hockeystadion stond, een stadion waar ik tijdens de Zomerspelen verantwoordelijk voor was", lacht Wu. "De strijd tussen Nederland en China om het Olympische goud bij de hockeyvrouwen ligt nog vers in mijn geheugen." Een strijd die beslecht werd in het voordeel van Oranje.
"We gebruiken milieuvriendelijke koelingstechnieken", wijst Wu naar de vers opgeleverde ijslaag. Voor de klimaatbeheersing wordt gebruik gemaakt van koolstofdioxide. Behalve een handvol bouwvakkers is het leeg in het stadion, testwedstrijden zijn er hier nog niet geweest.
Het WK afstanden werd, vanwege corona, eerder al verplaatst van Peking naar Heerenveen. Maar de directeur, die een Canadese ijsmeester heeft aangesteld, meent dat zijn ijs straks niet zal onder doen voor dat van Calgary, Salt Lake City, of de laaglandbaan in Friesland. "We hopen dat de schaatsers hier goede resultaten zullen boeken. Net zoals bij jullie in Heerenveen", lacht Wu.
Zijn stadion, ook wel de 'Ice Ribbon' genoemd, kan tot 12.000 toeschouwers huisvesten. Maar het is de vraag of de situatie rond corona volgend jaar zodanig ten goede is gekeerd dat het stadion weer vol kan zitten. Wu wil daar nog niet op vooruitlopen.
"We doen wat we kunnen en hebben ons goed voorbereid, ook waar het gaat om epidemische preventiemaatregelen", zegt de optimistische schaatsbaas. "We hopen later dit jaar onze testwedstrijden te kunnen houden, en gaan uit van een mooie toekomst waarin gestreden wordt om de gouden plakken."
Het is nog te vroeg om te zeggen of supporters een negatieve test moeten kunnen laten zien.
"We hebben gezien dat voorzitter Xi verschillende olympische locaties heeft geïnspecteerd", zegt Gao, gevraagd hoe groot de kans is dat de spelen onverhoopt afgeblazen zouden moeten worden als gevolg van corona. Binnen China zijn nieuwe uitbraken tot nu toe klein en beheersbaar gebleken.
Xi Jinping bezocht afgelopen maand onder meer de skipistes in Zhangjiakou, gastheer van de sneeuwsporten, het sterkste signaal tot nu toe dat van uitstel geen sprake kan zijn. In hoeverre sporters, staf en supporters in bezit moeten zijn van negatieve testresultaten of coronavaccins kan Gao nog niet zeggen. "Daarvoor is het echt nog te vroeg en zijn de onzekerheden nog te groot", aldus de epidemie-chef.
Boycot
Covid-19 is niet de enige donkere wolk boven 'Beijing 2022'. Meer dan 180 mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot een boycot van de Winterspelen. Ze wijzen op de mensenrechtensituatie in Tibet, de repressie van moslimminderheden in Xinjiang en de inperking van vrijheden in Hongkong.
Of en welke landen gehoor zullen geven aan zo'n boycot, is nog onduidelijk. Buitenlandwoordvoerder Wang Wenbin noemde het "verkeerd" om sport te politiseren. "Deze zogenaamde mensenrechtenorganisaties zijn politiek gedreven wanneer ze zogenaamde 'mensenrechtenkwesties' in China verbinden aan de Olympische Spelen in Peking."