Puppy thuisbezorgen 'moet je echt niet doen', zegt toezichthouder NVWA
Danny Simons, Jeroen Gortworst
Danny Simons, Jeroen Gortworst
Hondenhandelaren die op afgelegen industrieterreinen willen afspreken, of jouw nieuwe pup als een soort pizza tot aan de deur komen bezorgen. Tijdens de coronacrisis bieden meer puppyverkopers thuisleveringen aan. Tot grote zorgen van dierenwelzijnsorganisaties en toezichthouder NVWA. Zij waarschuwen voor honden die worden thuisbezorgd.
"Het is legaal, maar je weet dan niet goed van wie je de hond koopt en je ziet de leefomgeving niet", zegt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek. "Je kan dan ook niet inschatten of iemand een betrouwbare handelaar is die een gezonde pup levert. Iemand kan online zomaar zijn naam aanpassen en dan is hij weer heel moeilijk terug te vinden. Thuisbezorgen moet je echt niet doen."
NOS Stories zocht uit hoe puppybezorging precies in zijn werk gaat, wat de gevaren zijn en waar die schattige puppy's eigenlijk vandaan komen.
Redacteuren van NOS Stories ontdekten dat je in coronatijd op basis van korte, toegestuurde filmpjes een keuze voor een pup kan maken.
Zo kregen ze filmpjes van 10 seconden doorgestuurd en konden daarna via een mail aangeven welke pup ze wilden kopen. Een speciale koerier zou de hond daarna komen brengen. Vaak vragen handelaren eerst nog om een aanbetaling.
Violette (15) was in coronatijd met haar familie op zoek naar een hond en ook zij kregen aangeboden om de pup te laten bezorgen. "We zijn in onze zoektocht heel veel gekke dingen tegengekomen", zegt ze. "De een wilde de hond opsturen met een speciale koerier, de ander wilde op een industrieterrein afspreken om de hond te geven en weer een ander vroeg of we via bitcoins konden betalen."
"Toen dachten we al gelijk: nee, dit moeten we niet doen", zegt Violette. Uiteindelijk heeft de familie een maltipoo - een kruising tussen een maltezer en een poedel - gekocht bij een fokker die vooraf betrouwbaar leek. Eenmaal thuis bleek de hond ziek. "Hij had traanogen, ondergewicht en een oorontsteking."
Ook de hond van Zoë (21) bleek bij thuiskomst doodziek. "Er was ons gezegd dat het opgroeide bij een gezin en dat het kinderen gewend was", zegt ze. "Maar binnen een week was de hond erg lamlendig. De shiba at en dronk niet." Haar moeder vult aan: "Heel veel diarree, en dan echt spuit-diarree."
En dat was nog niet alles. "Paniekaanvallen, kennelhoest en een tranend oog, je zag gewoon echt dat hij ziek was", zegt Zoë. "Soms dacht je echt: 'adem je nog wel?', dus dat checkten we om de 5 minuten."
Puppy-gekte
De vraag naar puppy's in coronatijd is groot. "Asielen zijn zo goed als leeg en de vraag naar puppycursussen is enorm", zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming. "Bij sommige hondenscholen is de vraag naar puppytrainingen wel vijf keer zo groot."
Volgens haar is dat zorgwekkend, omdat het aantal beschikbare puppy's van betrouwbare fokkers niet opeens explosief is gestegen. "Omdat de vraag zo enorm is, sta je momenteel bij sommige stamboomfokkers wel een tot twee jaar op de wachtlijst."
Door de grote vraag belanden consumenten daardoor sneller bij handelaren die op Marktplaats puppy's aanbieden waarvan niet altijd duidelijk is waar ze precies vandaan komen en hoe het gesteld is met hun gezondheid. Zo komen er tienduizenden honden per jaar vanuit Oost-Europa en volgens experts zijn die puppy's vaak grootgebracht onder erbarmelijke omstandigheden of te vroeg bij hun moeder weggehaald.
Als ik 300 kinderen maak, kan er ook met enkelen iets mis zijn.
Volgens een handelaar die puppy's aanbiedt op Marktplaats, en niet met naam genoemd wil worden, is het overgrote deel van de honden die worden verkocht gezond. "Als een fokker 300 honden verkoopt, hebben een paar altijd wel dingetjes", zegt de handelaar. "Als ik 300 kinderen maak, valt het te verwachten dat er met enkelen iets mis kan zijn."
Ook ziet de handelaar puppy's bezorgen in coronatijd als enige oplossing. "We moeten dicht vanwege de lockdown, dus mensen kunnen niet meer naar ons toekomen", zegt de handelaar. "We moeten toch van de pups af. Ik vind het bezorgen ook niet wenselijk, maar kom dan maar met een betere oplossing."
Om te voorkomen dat je met een zieke puppy eindigt, moet je volgens dierenrechtenorganisaties onder meer goed letten op hoe een hondje reageert in zijn thuissituatie. Liefst niet laten thuisbezorgen dus.
Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een hond? Kijk dan voor tips op deze checklist van LICG.