Staatsbosbeheer wil rust voor dieren in ondergelopen uiterwaarden
Staatsbosbeheer heeft een aantal uiterwaarden afgesloten voor recreanten om dieren die op de vlucht zijn voor het hoge water rust te gunnen. Dat is onder meer langs de Waal en de IJssel gebeurd.
Hoogwater in de rivieren trekt altijd veel bekijks. Door deze maatregel willen natuurbeheerders voorkomen dat recreanten in de buurt van de dieren kunnen komen.
Vooral de grote grazers zoeken bij het stijgende waterpeil de droge plekken op. Dat zijn vaak maar kleine stukjes land midden in overstroomde polders. Als de dieren schrikken van bijvoorbeeld wandelaars of fietsers, is de kans groot dat ze alsnog het water in lopen en verdrinken.
Ondanks deze maatregel zullen vooral veel kleinere dieren, zoals mollen en muizen, verdrinken. En mochten ze toch een droge plek hebben gevonden, dan worden ze vaak gegrepen door roofvogels, aldus Staatsbosbeheer.
Water richting 15 meter
De waterstand van de Rijn bij Lobith is vandaag gestegen naar 14,7 meter boven NAP. Tegen het einde van de week verwachten Rijkswaterstaat en de waterbeheerders de hoogste waterstand. Die zal net onder de 15,00 meter boven NAP blijven.
Dat is vergelijkbaar met het hoge water van 2018. Het waterpeil zal geen grote problemen geven, maar 'het is wel heel veel water', zegt waterschap Rivierenland tegen Omroep Gelderland.
Ook in de IJssel staat het water heel hoog, zegt boswachter Jeroen den Hartog tegen RTV Oost. Hij is verantwoordelijk voor het gebied IJsselvallei.
Terwijl Den Hartog zijn verhaal doet, staat hij bijna tot zijn knieën in het water. "Ik sta nu op een fietspad bij Wijhe. Dit is één van de paden die overstroomt als het waterpeil in de IJssel flink omhoog gaat. Toch is het dit jaar extremer. We naderen nu een waterstand die we tien jaar geleden voor het laatst gehaald hebben."
De rivier en de natuur er omheen hebben het hoge water echt nodig.
Toch heeft het hoge waterpeil volgens Den Hartog, ook voordelen. "De rivier en de natuur eromheen hebben het hoge water echt nodig. Doordat het water regelmatig buiten de oevers van de rivier treedt, komen er zand, klei en zaden van allerlei planten mee."
Door die zaden kent de rivier een bijzondere mix van flora. "De bijzondere planten en diertjes die hier voorkomen, hebben allemaal te maken met het feit dat de rivier regelmatig buiten zijn oevers treedt."
Huis onbereikbaar
Bij Rijkswaterstaat zijn ze inmiddels voorbereid op het nemen van maatregelen bij extreem hoog water, zoals het waarschuwen van mensen die in de uiterwaarden werken of wonen. Boswachter Den Hartog: "Er zijn hier in de buurt meerdere mensen die mogelijk niet meer bij hun huis kunnen komen als het water extreem hoog komt te staan."
"Voorlopig is dat nog niet aan de orde, maar dat zou dit weekend wel kunnen. Dat is afhankelijk van de temperatuur in Duitsland en Zwitserland en de hoeveelheid smeltwater die vanuit daar deze kant op komt."