Marilyn Manson tijdens een concert in Houston, 2019
NOS NieuwsAangepast

Platenlabel laat Marilyn Manson vallen na beschuldigingen seksueel misbruik

De Amerikaanse rockster Marilyn Manson is in de ban gedaan door zijn platenmaatschappij, nadat er op maandag nieuwe beschuldigingen tegen hem waren opgedoken van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Actrice Evan Rachel Wood wees hem op Instagram aan als de man die haar "jarenlang gruwelijk heeft misbruikt". Ook tv-zender AMC verbreekt de banden met de zanger en bandleider, die in de jaren 90 bekend werd als 'shock rocker'.

Manson heeft eerdere beschuldigingen van misbruik en geweld altijd weersproken. Zo ook nu. Op Instagram noemt hij de recente uitspraken "afgrijselijke verdraaiingen van de werkelijkheid".

In haar post op Instagram schrijft Wood dat ze als tiener werd ingepalmd door de artiest, en daarna "gehersenspoeld en gemanipuleerd werd, zodat ik onderdanig werd. Ik wil deze gevaarlijke man nu ontmaskeren, voordat hij nog meer levens kapotmaakt." De twee kregen een relatie in 2007, toen zij 19 jaar oud was en hij 38, en gingen in 2010 uit elkaar.

De beschuldiging van Evan Rachel Wood op Instagram

Wood vertelde de afgelopen jaren al over haar ervaringen met huiselijk geweld en verkrachting, zonder daarbij namen te noemen van daders. "Toen ik eenmaal een keer verkracht was, was het eenvoudiger om het nog een keer te ondergaan. Ik schakelde mezelf instinctief uit", schreef ze in 2017 op social media in het kader van de #metoo-campagne.

Ze was de initiatiefnemer van de Phoenix Act, een wetswijziging die ervoor moet zorgen dat beschuldigingen van huiselijk geweld minder snel verjaren. Met succes, de wet werd afgelopen jaar van kracht in California. Wood heeft zichzelf als doel gesteld de wet aangenomen te krijgen in de hele VS.

Op maandag traden ook andere vrouwen uit de Amerikaanse entertainment- en kunstwereld naar buiten met soortgelijke beschuldigingen tegen Manson:

  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram

Mansons platenmaatschappij Loma Vista reageerde maandag op de "verontrustende beschuldigingen" met de mededeling dat het bedrijf zijn laatste album niet meer zal promoten, en ook geen nieuwe muziek meer van hem zal uitbrengen. TV-zender AMC meldde aan Vanity Fair dat Manson wordt verwijderd uit een geplande uitzending van de horrorserie Creepshow.

In een interview met tijdschrift Spin zei Manson in 2009 over zijn toenmalige vriendin: "Ik fantaseer er elke dag over dat ik haar hersens insla met een voorhamer." Toen daar kritiek op kwam, hield zijn persvoorlichter het erop dat hij die uitspraak had gedaan in zijn rol als 'theatrale rockster', en dat hij het niet meende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl