NOS NieuwsAangepast

Twee aanhoudingen bij rellen in Urk, tientallen boetes: 'Dramatische avond'

Bij de onlusten in Urk zijn gisteravond twee mensen aangehouden. Ook deelde de politie enkele tientallen boetes uit voor het niet naleven van de avondklok.

Gisteravond werd een noodbevel afgegeven in verband met de onrust die is ontstaan na het ingaan van de avondklok. Vele tientallen jongeren protesteerden na 21.00 uur in het havengebied tegen de avondklok. Ze reden met zo'n honderd auto's toeterend door de haven, waar ook een teststraat van de GGD in brand werd gestoken:

Urkse jongeren steken GGD-teststraat in brand

"Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen", reageerde burgemeester Van den Bos op Twitter. "Op dit moment rest mij als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar één middel: het noodbevel met de inzet van de ME. We willen rust op Urk." Uiteindelijk was de inzet van de ME niet nodig om de rust te herstellen.

Een noodbevel kan worden ingezet bij bijvoorbeeld een oproer, ramp of zware ongevallen. Als een noodbevel wordt afgegeven is de burgemeester bevoegd om alle bevelen te geven die hij nodig acht voor handhaving van de openbare orde of om gevaar te beperken. In Urk bleven de mobiele eenheid en de marechaussee klaarstaan om waar nodig in te grijpen.

De politie bevestigt dat de brand in de teststraat in de haven is aangestoken. Op beelden is te zien dat een deur van het gebouw wordt ingetrapt. Daarna is te zien dat er brand is. Verder zijn agenten bestookt met vuurwerk en bekogeld met stenen. Ook zijn er politieauto's vernield.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie zeer verontwaardigd te zijn. "Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde, met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven." De brandstichting vinden ze "een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen".

Vandaag trokken sommige Urkers naar de haven om de ravage te bekijken:

Urkers bekijken de uitgebrande GGD-teststraat

Rond 23.30 uur maakte de politie bekend dat het havengebied is ontruimd en dat er aanhoudingen zijn verricht. Hoeveel dat er zijn, is nog niet duidelijk. In het centrum was het toen nog steeds druk. Agenten probeerden iedereen naar huis te krijgen. Ook cirkelde er enige tijd een politiehelikopter boven het dorp.

De lokale afdeling van de ChristenUnie heeft verontwaardigd gereageerd op de onrust. De partij vindt de brandstichting een "kansloos dieptepunt".

Ook de SGP reageert afwijzend op de situatie in de haven. De partij deed een oproep aan mensen om naar huis te gaan.

De politie zegt van tevoren op de hoogte te zijn geweest van een protestactie in het havengebied. Op sociale media werd opgeroepen om om 20.45 uur naar de haven te komen voor een demonstratie.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het onrustig is in het vissersdorp. Vorige maand, op 5 december, kondigde burgemeester Van den Bos ook al een noodbevel af. Toen waren er dagenlang 's avonds rellen waarbij brandjes werden gesticht en vuurwerk naar hulpverleners werd gegooid.

NOS Stories was vorige maand een week lang op Urk en sprak daar met tientallen jongeren om te horen wat er achter die woede en onrust zit:

Advertentie via Ster.nl