In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Coronaveilige estafettestaking in de metaalsector begonnen

De aangekondigde estafettestaking in de metaalsector is begonnen. Rond 09.00 uur meldden de eerste stakers zich in de zogenoemde staakstraat bij het Parktheater in Eindhoven. Vanwege corona verloopt de staking anders dan gebruikelijk.

Werknemers van ASML in Veldhoven en DAF Trucks in Eindhoven reden door een soort drive-through om zich in te schrijven. "De stakers rijden langs ons en wij pikken de stakingsformulieren op. Voor alle deelnemers is dit een veilige manier van staken", zegt een woordvoerder van vakbond CNV.

De werknemers leggen 48 uur het werk neer. "In dit uitzonderlijke geval mogen werknemers de staking verder thuis uitzitten." Ook bij Fokker en ThyssenKrupp wordt gestaakt, meldt Omroep Brabant. In Alblasserdam is eveneens een staakstraat ingericht.

De komende weken leggen naar verwachting duizenden medewerkers in de metaalsector het werk neer uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de cao-onderhandelingen.

Sinds september wordt overlegd over een nieuwe cao voor de sector, waarin 160.000 mensen werken. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat komt neer op zo'n 1,1 procent per jaar en dat leidt volgens de vakbonden tot een vermindering van koopkracht voor de metaalmedewerkers.

Werkgeversorganisatie FME noemt het "zeer vervelend voor bedrijven" dat de vakbonden hebben besloten te gaan staken. "In deze tijden, waarin we in een grote gezondheids- en economische crisis zitten, is het van belang om er samen de schouders onder te zetten. Staken helpt hier niet aan mee."

Advertentie via Ster.nl