D66-fractievoorzitter Jetten
NOS NieuwsAangepast

Jetten in debat: wij worstelen met avondklok

In de Tweede Kamer is het debat aan de gang over de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. De discussie spitst zich toe op de avondklok, die het kabinet heeft voorgesteld van 20.30 tot 4.30 uur. Het kabinet verwijst daarbij vooral naar de gevaren van de Britse variant van het virus.

Eerder sprak de Tweede Kamer zich uit tegen zo'n avondklok, omdat die te ingrijpend en onnodig zou zijn. Of er nu een meerderheid is, moet nog blijken. De kans lijkt groot dat de Kamer zich achter de avondklok schaart, maar dat hij later ingaat dan 20.30 uur.

D66-fractievoorzitter Jetten, die zich vorige week nog tegen de avondklok keerde, noemt het nu de meest verstrekkende maatregel die tot nu toe is overwogen. "Mijn fractie vindt het geen gemakkelijke keuze. En we worstelen ermee."

Hij voegde eraan toe dat er reden is om ongeruster te zijn dan vorige week, en verwees onder meer naar het advies van het Outbreak Management Team over de Britse variant. Maar hij weet nog niet of dat reden genoeg is om de maatregel nu in te voeren.

Jetten wees op de beperking van de vrijheid die de avondklok meebrengt en twijfelt ook over de onmisbaarheid en effectiviteit. Hij vroeg het kabinet of het ook een "nachtklok" of een avondklok vanaf 22.00 uur heeft overwogen.

D66 heeft veel vragen over de avondklok en worstelt met de kwestie

PVV-leider Wilders is in de Kamer de felste bestrijder van de avondklok. Hij benadrukte dat Nederland al een van de strengste lockdowns in Europa heeft. "Premier Rutte doet er nog eens duizend scheppen bovenop."

Hij sprak van een ongepaste maatregel, en een teken van onmacht en paniek. "We worden thuis gevangengezet op bevel van Mark Rutte." Volgens hem had het kabinet veel eerder moeten beginnen met het vaccineren van kwetsbare mensen. Hij riep D66 op bij de aanvankelijke afwijzing te blijven. "Maar het lijkt erop alsof D66 zijn mind al heeft opgemaakt en door de knieën is."

Wilders: We worden thuis gevangen gezet. Dat is geen feest, ik weet waar ik het over heb

Ook andere oppositiepartijen zetten vraagtekens bij de avondklok. GroenLinks en SP vragen of er nog iets gedaan kan worden aan de precieze tijden. GroenLinks-leider Klaver zei dat de psychische gevolgen van de maatregel meer aandacht verdienen. Hij wil weten wat de avondklok zal opleveren tegen verdere verspreiding van het virus.

SP-leider Marijnissen zei dat vooral dat de groep die het nu toch al moeilijk heeft het meest wordt geraakt door de maatregel. Zij wil dat bedrijven veel meer gedwongen worden om werknemers thuis te laten werken.

PvdA-fractievoorzitter Ploumen sprak van een "politieke ruilhandel" over een half uurtje eerder of later. "Daar gaat het niet over. Ik wil een inhoudelijk debat over de avondklok."

De regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie steunen de avondklok, hoewel ze begrip hebben voor de grote zorgen bij veel mensen erover. Zij vinden dat alles op alles moet worden gezet om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Vrijwel de hele Kamer vroeg nog eens aandacht voor de situatie in het onderwijs. Bijna iedereen benadrukte het belang van het snel weer opengaan van de scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl