NOS Nieuws

Zwarte Amerikanen vestigen hoop op Biden bij aanpak corona-crisis

  • Martijn Bink

    verslaggever

  • Martijn Bink

    verslaggever

  • NOS/Martijn Bink
    Straatverkoper in Columbia Heights
  • NOS/Martijn Bink
    Verpleegkundige Valesay Cherie
  • NOS/Martijn Bink
    Klant in Columbia Heights
  • NOS/Martijn Bink
    Covid-test op straat

Columbia Heights, een buurt in het noordwesten van Washington, staat bekend om zijn diversiteit. Maar het is ook de wijk met relatief gezien de meeste coronadoden van de stad. Terwijl het leven in het zaken- en regeringsdistrict van Washington vrijwel stilligt, gaat hier de bedrijvigheid door. Veel mensen wonen op straat. Of ze werken in de zogenaamde essentiële beroepen, zoals buschauffeurs en postbezorgers. Ze werken in de zorg, in de supermarkten, ze maken de ziekenhuisvloeren schoon. En hebben daardoor niet de luxe om vanuit huis te werken.

Een man die een maaltijd koopt bij een straatverkoper vertelt dat het in deze wijk heel moeilijk is om afstand van elkaar te houden. En hij somt andere oorzaken op, waardoor in Washington het sterftecijfer onder zwarte inwoners zes keer hoger is dan onder witte stadsgenoten: "Wij hebben geen goede zorgverzekering en kunnen niet naar de dokter als dat nodig is. Veel mensen zijn arm en leven ongezond. Ze hebben obesitas of diabetes." En dat zijn precies de kwalen die in combinatie met het coronavirus vaak fataal zijn.

Valesay Cherie is verpleegkundige in het Howard University Hospitaal, iets verderop. Ze heeft net een zware dienst achter de rug. Ze vindt het oneerlijk dat er relatief zo veel zwarte corona-patienten in haar ziekenhuis liggen. "We zien de aantallen toenemen onder de arme bevolking. Dat zijn mensen die nauwelijks toegang hebben tot de gezondheidszorg. Ze komen pas op het laatste moment. En dan is het lastiger om ze nog te helpen. En een ziekte als Corona maakt dat alleen maar erger."

Bekijk hier het verslag van Martijn Bink vanuit Columbia Heights:

'Onze gemeenschap wordt onevenredig hard geraakt door corona'

De Verenigde Staten is het land met verreweg de meeste coronadoden ter wereld: bijna 400.000. En ook afgezet tegen het aantal inwoners scoort het land slecht. Op straat in Columbia Heights wijt men dat voornamelijk aan het gebrek aan prioriteit dat President Trump maandenlang heeft gegeven aan het bestrijden van de pandemie. Ook is er kritiek op zijn organisatie van de distributie van het vaccin tegen Corona.

Een straatverkoper zegt: "Biden moet er onmiddellijk voor zorgen dat het vaccin beter wordt verdeeld. En hij moet zorgen dat Covid-19 wordt gedepolitiseerd. Het maakt niet uit of je Democraat of Republikein bent. Als je ziek bent, ben je ziek. Ik hoop dat de bevolking weer vertrouwen krijgt in de overheid, zodat mensen zich ook echt laten inenten." Een klant vult aan: "Ik verwacht dat president Biden heel snel een mondkapjesplicht invoert en dat hij het testen verbetert." Ook is ze blij met de Bidens aankondiging dat Amerikanen een cheque van 1400 dollar krijgen, om de ergste nood te lenigen. "Dat klinkt misschien niet als een heel groot bedrag, maar voor de mensen hier is dat heel belangrijk".

Ook verpleegkundige Cherie heeft goede hoop dat de aanpak van Biden gaat werken. Ze vertelt dat ze al menig collega heeft verloren aan corona. Mensen die de ziekte hebben opgelopen in het ziekenhuis, terwijl ze anderen aan het verzorgen waren. "Een makkelijk oplossing is er niet. Maar hopelijk krijgen we het virus in de komende 6 tot 8 maanden onder controle."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl