Frenkie de Jong viert zijn openingstreffer tegen Real Sociedad.

Frenkie de Jong scoort, veroorzaakt penalty, mist penalty en bereikt finale

Scoren, een penalty veroorzaken, een penalty missen en toch de finale bereiken. De halve finale van het minitoernooi om de Spaanse Supercup was met recht de wedstrijd van Frenkie de Jong.

FC Barcelona versloeg Real Sociedad na een knotsgekke penaltyserie en plaatste zich zo voor de finale zondagavond.

Het toernooi om de Spaanse Supercup werd vorig jaar nog in Saudi-Arabië gespeeld tussen de landskampioen, de nummer twee en de twee finalisten van de Copa del Rey, de Spaanse beker.

Wedstrijd De Jong

Real Sociedad was woensdagavond in Córdoba figurant in de wedstrijd van Frenkie de Jong. Niet dat de Nederlander de sterren van de hemel speelde, maar hij viel wel op met zijn werklust en karakter.

De wijze waarop De Jong kort voor rust voor 1-0 zorgde was ook al atypisch, namelijk met een fraaie loopactie en nog knappere kopbal bij de eerste paal.

Kort na rust werd De Jong even de schlemiel, toen hij met een onbedoelde handsbal een strafschop veroorzaakte. Mikel Oyarzabal benutte de kans koeltjes: 1-1.

Ook in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie, nadat er in de verlengingen niet meer was gescoord, speelde De Jong een hoofdrol door de eerste strafschop van Barcelona op de paal te knallen. Hij was niet de enige.

Real Sociedad miste zijn eerste drie strafschoppen, waardoor Antoine Griezmann - de aanvaller die werd opgeleid bij Real Sociedad - het duel kon beslissen. Maar ook Griezmann hield het hoofd niet koel en schoot naast.

Uitgerekend Riqui Puig, de jongeling die door trainer Ronald Koeman niet altijd op waarde wordt geschat, schoot de beslissende strafschop uiteindelijk binnen.

Donderdag neemt kampioen Real Madrid het in Málaga op tegen Athletic Club. De finale om de Supercup is zondag om 21.00 uur in het derde stadion van Sevilla, La Cartuja.

Dat stadion werd in 1999 gebouwd voor de WK atletiek en deed dienst als locatie van de UEFA Cup-finale van 2003 en sporadisch een duel van de Spaanse nationale ploeg.

De beroemde 6-0 vernedering van Duitsland, afgelopen november, vond plaats in dit stadion.