Moeder van omgekomen Sharleyne alsnog veroordeeld, tot bijna tien jaar cel
Hélène J., de moeder van de 8-jarige Sharleyne die in 2015 dood werd gevonden onderaan een flat in Hoogeveen, is schuldig aan de dood van haar dochter. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De vrouw krijgt een celstraf opgelegd van negen jaar en negen maanden. Ze moet de vader van het meisje een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.
De rechtbank had de vrouw eerder vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. En het gerechtshof ziet dus wel genoeg bewijs. Dat komt onder meer door verklaringen van een bovenbuurman, die op de nacht van de val allerlei dingen heeft gehoord. Hij hoorde onder meer dat er iets over de balustrade werd gegooid.
En dat zou hij ook kort na het drama hebben verteld tegen de politie, maar zijn verklaring was toen niet in het dossier gekomen. Volgens agenten verliep het eerste onderzoek in 2015 hectisch en ongestructureerd. Agenten spraken de buurman, maar die verklaring is nooit opgenomen. Wel heeft de bovenbuurman met diverse betrokkenen gesproken over wat hij heeft gehoord.
Na nieuw onderzoek naar die verklaring werd besloten dat het verhaal van de buurman betrouwbaar is: hij zou het gesprek met agenten over zo'n heftige gebeurtenis amper kunnen verzinnen en had geen slechte ervaringen met zijn onderbuurvrouw.
Volgens het hof heeft de moeder van Sharleyne haar het recht op leven ontnomen. De rechter zegt dat de nabestaanden onherstelbaar veel leed is toegebracht. Hij doelt vooral op de vader van Sharleyne en de opa en oma van het meisje.
Volgens de vader is met de uitspraak de eer van zijn dochter hersteld:
Volgens het OM had de verdachte haar dochter voor de val gewurgd. Het gerechtshof spreekt haar daar, na verklaringen van meerdere deskundigen, vrij van. Ook is ze vrijgesproken van moord.
De afgelopen jaren is onderzocht of Sharleyne misschien tijdens het slaapwandelen naar beneden is gevallen, of dat er sprake was van zelfdoding. Volgens het gerechtshof is dat niet het geval. "Alleen de verdachte is verantwoordelijk voor de dood van Sharleyne. Het hof is van oordeel dat de verdachte haar dochter heeft laten vallen, waardoor Sharleyne is overleden."
Wakker van de kou
Hélène J. heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de dood van haar dochter. Ze zou in de nacht van de val wakker zijn geworden van de kou. Toen ze haar dochter niet kon vinden, keek ze naar eigen zeggen over de balustrade naar beneden en zag ze haar dochter liggen. Daarna zou ze in paniek zijn geraakt en daardoor niet meer weten wat er vervolgens is gebeurd. Uit een alcoholtest bleek dat J. die avond veel had gedronken.
Hulpverleners hadden in de jaren voor de dood van Sharleyne geregeld contact met het gezin in verband met meldingen over drankmisbruik, verwaarlozing en huiselijk geweld door de moeder.
Vader schakelde deskundigen in
De moeder van Sharleyne werd na de dood van het meisje aangehouden, maar later vrijgelaten omdat volgens het OM niet te achterhalen was wat er was gebeurd. De vader van Sharleyne heeft altijd gedacht dat J. schuldig is aan de dood van zijn dochter. Hij schakelde deskundigen in om de doodsoorzaak te achterhalen. Uit die onderzoeken bleek volgens het gerechtshof dat er voldoende reden was om de vrouw toch te vervolgen. Dat heeft vandaag dus tot een veroordeling geleid.
"Veel mensen denken dat we nu een feestje gaan vieren, maar zo is het natuurlijk niet", zegt vader Victor Remouchamps in een reactie op de uitspraak. "We kunnen nu de juridische kant van de dood van Sharleyne afronden, maar de verwerking van haar dood gaat nog lang duren." Advocaat Sébas Diekstra benadrukt dat nog wordt gekeken of ook Jeugdhulp verantwoordelijk kan worden gesteld voor de dood van Sharleyne. "Jaren geleden kon dat niet, omdat niet duidelijk was hoe het meisje overleden was. Nu is dat duidelijk en liggen de kaarten anders."
De vader zegt al sinds 2012 bezig te zijn met het aankaarten van alarmerende signalen bij Jeugdzorg. "Als jullie haar niet snel in veiligheid brengen, dan overleeft ze het niet", zou hij eerder hebben gewaarschuwd.
Paul van Jaarsveld, de advocaat van de moeder van Sharleyne, heeft aan RTV Drenthe laten weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak. "Wij zijn het niet eens met de uitspraak. Dit is niet een zaak waarin je berust. Het is nu aan de Hoge Raad om alle argumenten te wegen, maar dat we in cassatie gaan is helder."
Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van tien jaar geëist. Het gerechtshof vond een straf van tien jaar ook passend, maar omdat de zaak al zo lang speelt, heeft de rechter een iets lagere straf opgelegd.