Bayern raakt niet in paniek van ruime achterstand en is weer koploper

Bayern draait tegen Mainz 2-0 achterstand om in 5-2 overwinning

Het kostte veel meer energie dan verwacht, maar Bayern München heeft zich weer verzekerd van de koppositie in de Bundesliga. Het elftal van coach Hansi Flick draaide tegen FSV Mainz een 2-0 achterstand om in een 5-2 zege.

Dat betekent dat Bayern op de ranglijst RB Leipzig, dat zaterdag won van VfB Stuttgart, weer is gepasseerd. Mainz, dat pas één competitiewedstrijd wist te winnen, staat nog altijd op de voorlaatste plaats.

Verrassende start

In de eerste helft was nauwelijks te zien dat Mainz tot dusver aan een rampzalig seizoen bezig is. De bezoekers kwamen in de lege Allianz Arena sterk voor de dag en creëerden de beste kansen.

Het leidde na ruim een half uur tot de openingstreffer van Jonathan Burkardt. De jonge aanvaller zette Bayern-verdediger Jerome Boateng met een slim duwtje opzij en schoot hard raak.

Alexander Hack kopt Mainz naar een 2-0 voorsprong

Vlak voor rust scoorde Mainz, met basisklanten Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste, opnieuw. Manuel Neuer had geen antwoord op een fraaie kopbal van Alexander Hack.

Ommekeer na rust

Kort na de pauze kwam de ploeg van trainer Jan Siewert, de tijdelijke opvolger van de begin deze week ontslagen Jan-Moritz Lichte, zelfs bijna op 3-0. De inzet van Danny Latza belandde echter op de paal.

Na Latza's kans volgde de ommekeer in de wedstrijd. Bayern nam de touwtjes in handen en kwam na treffers van Joshua Kimmich en Leroy Sané binnen de kortste keren langszij.

Het was snel duidelijk dat het niet bij 2-2 zou blijven. Een eigen doelpunt van Mainz-middenvelder Leandro Barreiro werd nog afgekeurd, maar daarna kwam Bayern via Niklas Süle op voorsprong.

In de slotfase pikte Robert Lewandowski nog twee doelpunten mee. De Poolse superspits heeft in dertien competitiewedstrijden al negentien keer gescoord.

De stand in de Bundesliga

Het treffen tussen Borussia Dortmund en Wolfsburg leek vooral een duel te worden tussen twee andere topschutters in de Bundesliga. Maar de doelpunten kwamen niet van Erling Haaland of Wout Weghorst, maar van Manuel Akanji en Jadon Sancho: 2-0.

Akanji opende namens Dortmund halverwege de tweede helft de score met een rake kopbal. De treffer van Sancho, die in de competitie dit seizoen nog niet wist te scoren, viel in blessuretijd.

Daarmee klom de thuisploeg naar de vierde plaats op de ranglijst. Wolfsburg staat zesde.

Haaland is terug

Voor Haaland was het treffen met Wolfsburg zijn eerste wedstrijd sinds eind november. De Noorse spits kampte de laatste weken met een spierblessure, waarvan hij in Qatar herstelde.

De spelers van Borussia Dortmund vieren de openingstreffer van Manuel Akanji

Zonder Haaland, goed voor tien goals in acht competitieduels, pakte Dortmund slechts vier punten in de laatste vier wedstrijden voor de korte winterstop. De tegenvallende reeks leidde tot het ontslag van trainer Lucien Favre.

De zege op Wolfsburg is de tweede onder Edin Terzic, die Favre opvolgde.

Weghorst dichtbij

Weghorst, die dit seizoen al negen keer scoorde, kon de nederlaag van Wolfsburg niet voorkomen. Zijn grootste kans, bij een tussenstand van 1-0, werd door Akanji verijdeld.