VS: totaal aantal besmettingen boven 20 miljoen • Londense basisscholen blijven dicht
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- In de VS zijn in totaal nu meer dan 20 miljoen coronabesmettingen geregistreerd.
- De bezetting in de ziekenhuizen is gedaald.
- Volgens BioNTech-topman Sahin is het lastig om snel meer vaccins te maken.
- Ook Rotterdam en Houten vaccineren vanaf 8 januari.
Basisscholen in Londen blijven dicht
Basisschoolleerlingen in Londen zullen vanaf maandag niet weer gewoon naar school gaan. De basisscholen blijven dicht, heeft de regering besloten. Burgemeester Sadiq Khan juicht het besluit toe, zegt hij op Twitter: "De overheid is eindelijk bij zinnen gekomen, en heeft een u-bocht gemaakt. Dit is de juiste beslissing."
De overheid was oorspronkelijk van plan om kinderen in een aantal Londense districten wel weer naar school te laten gaan, maar na kritiek van de bestuurders van die districten veranderde de regering van gedachten. Net als in Nederland mogen kinderen van ouders met een essentieel beroep wél naar school.
In Vlaanderen gaan de scholen wel weer open op 4 januari. Wel overweegt de Vlaamse regering om de krokusvakantie met een week te verlengen. Die zou dan niet op 15, maar al op 8 februari beginnen.
Veel meer besmettingen in Ierland, registraties lopen achter
Er zijn de laatste dagen veel meer coronabesmettingen in Ierland bijgekomen dan officieel gemeld. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn er zeker 9000 gevallen nog niet meegeteld in de officiële cijfers, omdat er een achterstand is met de registraties. Desondanks lopen de cijfers die wél gemeld worden al flink op. Officieel kwamen er vandaag 1754 nieuwe besmettingen bij.
Twee weken geleden waren er in Ierland relatief gezien nog de minste besmettingen in de Europese Unie, maar nu lopen de cijfers er het snelst op. In december waren de winkels en een groot deel van de horeca gewoon open. De vertraging in de meldingen komt omdat er vanaf Kerst heel veel Ieren positief getest zijn.
Ondanks het oplopende aantal besmettingen heeft Ierland aangekondigd dat er vanaf 6 januari wel weer vluchten mogen landen en boten mogen aanmeren vanuit het Verenigd Koninkrijk. Ierland sloot net als veel andere landen de grenzen voor reizigers uit het VK vanwege de besmettelijkere variant van het coronavirus die daar als eerste opdook. Vanaf 6 januari moeten reizigers een negatieve coronatest van maximaal 72 uur voor vertrek bij zich hebben.
VS boven 20 miljoen coronagevallen
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in de VS is opgelopen tot boven de 20 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit die wereldwijd data verzamelt over het aantal coronagevallen. Op 9 november werd de grens van 10 miljoen besmettingen overschreden, wat betekent dat de toename van het aantal besmettingen nog veel sneller gaat dan in het begin van de coronapandemie.
De VS is het zwaarst getroffen land en heeft in absolute zin bijna twee keer meer besmettingen dan India, de nummer twee op de lijst met meeste bevestigde coronagevallen. Gister kwamen er 230.000 nieuwe coronabesmettingen bij in de VS.
In totaal vielen er in de Verenigde Staten bijna 350.000 doden vanwege corona.
Britse ziekenhuizen lopen vol
De NHS, de Britse gezondheidszorg, verwacht dat het in de ziekenhuizen "nagelbijtend spannend" wordt, de komende weken. Vanwege de vermoedelijk besmettelijkere Britse coronavariant en het hoge ziekteverzuim van personeel wordt het steeds moeilijker om de zorg draaiende te houden, meldt de BBC.
Er liggen nu bijna 24.000 mensen met corona in Britse ziekenhuizen. Dat is meer dan de piek van de eerste golf. Hele verdiepingen met reguliere verpleegafdelingen van ziekenhuizen worden ingezet voor intensive care voor covid-patiënten. Een derde van alle ziekenhuispatiënten is opgenomen vanwege de gevolgen van covid-19.
Groot probleem met de oplopende besmettingen is de besmettelijkere variant van het virus die rondwaart in het VK. Volgens onderzoekers van het Imperial College in Londen zorgt die voor een verhoging van het R-getal met 0,4 tot 0,7. De laatste schatting van het R-getal in het VK ligt tussen de 1,1 en 1,3.
Britse coronavariant in Friesland
Ook in Friesland is een besmetting met de nieuwe Britse coronavariant vastgesteld. Dat meldt de GGD Fryslân. De besmetting werd bij een steekproef ontdekt. Via bron- en contactonderzoek moet blijken of de besmetting te herleiden is tot contact met iemand die in het Verenigd Koninkrijk geweest is.
Gisteren liet minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de coronamutatie bij vijftien mensen in Nederland is geconstateerd. Het gaat om negen mensen in de regio Rotterdam, vijf in Amsterdam en één in Nijmegen.
Aantal nieuwe besmettingen onder gemiddelde
Het RIVM heeft 8215 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van afgelopen week: 8747. Het aantal nieuwe coronadoden lag met 97 hoger dan gemiddeld.
De bezetting in de ziekenhuizen nam af van 2828 naar 2660 covid-patiënten.
Strengere avondklok in delen van Frankrijk
In vijftien Franse departementen in het noord- en zuidoosten wordt de avondklok vanaf morgen aangescherpt. In plaats van om 20.00 uur gaat de avondklok om 18.00 uur in. De eindtijd blijft hetzelfde: 06.00 uur 's ochtends.
Over een week bekijkt de regering welke invloed deze maatregel heeft op de verspreiding van het virus in het hele land. Frankrijk heeft tot nu toe twee lockdowns gehad. Half december werden de maatregelen weer versoepeld, maar de regering sluit een derde lockdown of strengere regionale maatregelen niet uit als er meer besmettingen bij blijven komen.
Minder nieuwe opnames op verpleegafdelingen en IC's
In de ziekenhuizen nam de bezetting met covidpatiënten af. In totaal liggen er nu 2660 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2828), van wie 703 op de IC (gisteren: 724), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden 239 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 55 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is 1 nieuwe opname minder dan gisteren.
In coronajaar ook in Nederland veel minder auto's verkocht
Ook de Nederlandse autoverkoop merkte het afgelopen jaar de gevolgen van de coronacrisis. Er zijn in 2020 356.051 nieuwe personenauto's geregistreerd, 20 procent minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en databureau RDC.
Bijna een vijfde van de verkochte auto's was het afgelopen jaar elektrisch. Voor 2021 verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat er zo'n 400.000 nieuwe auto's worden verkocht.
Ook in Frankrijk werden het afgelopen jaar een kwart minder nieuwe auto's verkocht.
Haagse ziekenhuizen dankbaar voor rustige nacht
Ziekenhuizen in en om Den Haag zijn blij dat het vannacht een stuk rustig was dan normaal tijdens Oud en Nieuw. Het vuurwerkverbod moest de zorg ontlasten midden in de coronacrisis en dat lijkt gelukt. "Het personeel is overbelast vanwege corona, dan is zo'n nacht heerlijk", zegt Frans de Voeght van de spoedeisende hulp van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) tegen Omroep West.
Volgens De Voeght leek het op een normale weekenddag: "Tot 2.30 uur was het bizar rustig. Na 2.30 uur kwam het op gang, met mensen die van de fiets waren gevallen, gevochten hadden, te veel alcohol gedronken. De Voeght noemt het bezoek vannacht van koning Willem-Alexander aan het ziekenhuis "een hart onder de riem".
Ook in andere ziekenhuizen in de regio was het volgens Omroep West rustiger met vuurwerkslachtoffers. Huisartsenposten in Hollands Midden behandelden in totaal zeventien mensen. 'De beoogde ontlasting van de zorg door het verbod op vuurwerk is hiermee in Hollands Midden bereikt', meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden.
Pfizer/BioNTech-topman: lastig om snel meer vaccins te produceren
Het wordt moeilijk om op korte termijn een grote hoeveelheid nieuwe vaccins van Pfizer/BioNTech te produceren. Dat zegt BioNTech-topman Ugur Sahin in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.
Het vaccin van Pfizer/BioNTech is vooralsnog het enige goedgekeurde vaccin in de Europese Unie. Daardoor is de vraag naar het Pfizer-vaccin groot, maar het is moeilijk om er snel meer van te produceren: "Het is niet zo dat er overal ter wereld nog ongebruikte fabrieken staan die we kunnen gebruiken", zegt Sahin.
Op dit moment wordt onderzocht of het Pfizer-vaccin ook voldoende beschermt tegen de gemuteerde Britse variant van het virus. Als het om een sterke mutatie gaat, is het volgens de topman mogelijk om het vaccin binnen zes weken aan te passen.
Rotterdam en Houten beginnen ook op 8 januari met vaccineren
Behalve in Veghel wordt er op 8 januari ook in Rotterdam en Houten begonnen met vaccineren. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland bekendgemaakt. Aanvankelijk zou alleen Veghel dan al starten. Het was de bedoeling dat Rotterdam en Houten uiterlijk 11 januari zouden volgen.
Op evenementencomplex Expo Houten en Rotterdam The Hague Airport worden over een week de eerste prikken in die regio's gezet. De allereerste persoon wordt in Veghel gevaccineerd. Op de andere 22 locaties in het land begint de inenting op 18 januari.
Pfizer/BioNTech levert de vaccins, in eerste instantie kunnen daar 225.000 zorgmedewerkers mee worden ingeënt.
Israël heeft een miljoen burgers ingeënt
Nog geen twee weken na de eerste prik zijn in Israël al een miljoen mensen ingeënt tegen het coronavirus. Dat komt neer op meer dan tien procent van de bevolking.
Alleen gisteren al werden meer dan 150.000 mensen gevaccineerd. Meer dan 40 procent van de 60-plussers in het land heeft al de eerste dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin gekregen. Daarmee is Israël het snelst als het aankomt op het vaccineren van de bevolking.
Volgens The Guardian heeft het land als voordeel dat het relatief klein is. Ook heeft Israël een uitgebreid zorgstelsel en helpt het leger mee met vaccineren.
Franse autoverkoop historisch laag
De autosector in Frankrijk heeft in 2020 flink te lijden gehad onder de coronacrisis. Er zijn een kwart minder nieuwe auto's verkocht dan in 2019. Daarmee is de sector terug op het niveau van 1975.
In 2020 kwamen in Frankrijk ongeveer 1,65 miljoen nieuwe auto's op de weg, tegenover 2,2 miljoen het jaar ervoor. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar gingen veel fabrieken dicht. Ook stelden mensen door de crisis de aankoop van een auto uit.
Britse voorpagina's ook in teken van corona
Op de Britse voorpagina's is er vandaag, naast natuurlijk Oud en Nieuw en de brexit, ook veel aandacht voor de coronacrisis. The Sun moedigt mensen aan zich aan te melden als vrijwilliger om te helpen tijdens de vaccinatiecampagne: "Join our Jabs Army", schrijft de krant; sluit je aan bij ons "prikleger". Verschillende bekende Britten steunen de oproep van de krant: "Laten we met zijn allen onze mouwen opstropen om iedereen te helpen zijn mouwen op te stropen", zegt presentator en oud-voetballer Gary Lineker.
De Daily Mail schrijft dat er al een miljoen Britten een prik hebben gehad, maar vraagt zich af of de rest van de bevolking snel gevaccineerd kan worden.
De Daily Mirror plaatst een foto van een bejaarde vrouw die proost met een zorgmedewerker. "We zitten nog midden in het gevecht van ons leven tegen corona (...), maar gewapend met een nieuw vaccin, belooft de toekomst beter te worden", schrijft de krant hoopvol.
Minder nieuwe sterfgevallen en besmettingen in Duitsland
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Duitsland is de afgelopen dag met 553 gestegen naar 33.624. Dat meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM. Ook werden er bijna 23.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Het aantal nieuwe doden en nieuwe besmettingen is een stuk lager dan de afgelopen dagen. Zo kwamen er op 30 december nog 1129 sterfgevallen bij. Gisteren werden er meer dan 32.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Sinds 16 december is Duitsland in lockdown. Toch blijven de besmettingscijfers nog hoog.
Amerikaanse senator in quarantaine in aanloop naar belangrijke verkiezing
De Republikeinse senator David Perdue moet vlak voor een cruciale verkiezing in quarantaine. Hij heeft contact gehad met iemand die positief is getest op het virus.
Perdue hoopt volgende week herkozen te worden in de Amerikaanse staat Georgia. Door zijn quarantaineperiode moet hij "cruciale campagnetijd missen", schrijven Amerikaanse media. Op 5 januari wordt er gestemd; dan wordt duidelijke welke partij het straks voor het zeggen heeft in de Senaat. Als de Republikeinen hun meerderheid behouden, kan het voor de aankomende president Biden een stuk moeilijker worden om zijn plannen goedgekeurd te krijgen.
Op Twitter schrijft Perdue dat hij en zijn vrouw thuis blijven en zich "geweldig" voelen. Ze gaan "virtueel" campagne voeren:
Staatssteun voor Caribische luchtvaartmaatschappij Winair
Het kabinet leent 2,7 miljoen euro aan het op Sint Maarten gevestigde Winair. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. De luchtvaartmaatschappij is door de coronacrisis in de financiële problemen gekomen.
Winair is de enige luchtvaartmaatschappij die verbindingen onderhoudt met alle zes Caribische eilanden van het Koninkrijk. De verbinding tussen Saba en Sint Eustatius met Sint Maarten en Bonaire is volgens de minister in direct gevaar gekomen. Daardoor zouden noodzakelijke reizen zoals ziekenvervoer in het gedrang kunnen komen.
Koning brengt bezoek aan ziekenhuis
Koning Willem-Alexander heeft vannacht een werkbezoek gebracht aan het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag. Hij sprak daar met artsen en verpleegkundigen over hun ervaringen tijdens de jaarwisseling. De koning kreeg te horen dat het dit jaar een stuk rustiger is op de eerste hulp dan in andere jaren.
Aantal coronadoden in Vlaams verzorgingshuis gestegen na bezoek hulpsint
Het bezoek van een met corona besmette hulpsinterklaas aan een verzorgingshuis in het Belgische Mol heeft inmiddels aan 27 bewoners het leven gekost. Een week geleden stond het dodental nog op dertien.
De man die besmet bleek met het coronavirus is een zoon van een van de bewoners. Hij ging alle kamers af om iedereen een cadeautje te geven.
Welkom
Goedemorgen. Welkom in het liveblog over corona. Het nieuws van gisteren teruglezen kan hier.