Bewoners ontvluchten hun woning in Zwolle
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Bestrijding houtworm loopt fout, Zwollenaren brengen Kerst elders door

Drie gezinnen in de Zwolse wijk Assendorp brengen de Kerst niet thuis door. Ze zijn een paar dagen weg, nadat de bewoonster van een van de huizen een bedrijf had ingehuurd om houtworm te bestrijden. Toen de dampen van een chemisch bestrijdingsmiddel doordrongen in de andere woningen vertrokken ze, meldt RTV Oost.

De problemen ontstonden de dag voor Kerstmis. Een gespecialiseerd bedrijf behandelde toen de woning waar de houtworm was gevonden met permethrin, een gifgas dat insecten doodt en bij mensen gezondheidsklachten kan veroorzaken. Bij behandeling met het middel wordt altijd geadviseerd om ten minste 48 uur niet in huis te komen.

Last van de ogen en duizelig

Maar in dit geval kregen dus ook omwonenden er last van. Ze raakten benauwd, kregen last van hun ogen en werden duizelig. Omdat het bestrijdingsbedrijf geen oplossing bood, besloten drie gezinnen te vertrekken.

Permethrin is in de akkerbouw en veeteelt al jaren verboden, maar het mag nog steeds worden toegepast bij ongediertebestrijding.

Inmiddels is gebleken dat de gassen via gaten in de fundering in de naastgelegen woningen in Zwolle terecht zijn gekomen. Na Kerst zullen de getroffen gezinnen hun woningen grondig moeten reinigen. Het gif slaat neer op de grond en kan schadelijk zijn voor kruipende kinderen en huisdieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl