Verdwaalde tropische vis belandt op Texel: 'Hij was helemaal verkleumd'
In de NIOZ-haven op Texel is gisteren een maanvis gevangen. De vis zwom rond in een hoekje van de haven en is naar zeehondencentrum Ecomare gebracht.
"Hij was helemaal verkleumd. Hij is te laat begonnen met terugzwemmen naar het zuiden", zegt ecoloog Arthur Oosterbaan van het centrum tegen NH Nieuws.
Maanvissen zijn weleens eerder gezien in Nederland, maar vaak gebeurt dat niet. "Het zijn tropische vissen en ze trekken altijd tussen het zuiden en het noorden. Ze dobberen een beetje rond in de Noordzee en als het kouder wordt sukkelen ze weer naar het zuiden. Deze was echt verdwaald, hij hoort in open zee thuis."
Maanvissen zijn de zwaarste beenvissen die er bestaan. Ze kunnen wel 4 meter lang worden en 1000 kilo wegen. "Maar dit is een kleintje", zegt Oosterbaan. "60 centimeter ongeveer. Voor onze streek is dat normaal."
Aparte manier van bewegen
Maanvissen hebben een aparte manier van bewegen. Door hun vreemde vorm lijkt het alsof ze alleen een kop hebben. De borstvinnen zijn smal. De rug- en aarsvin zijn juist extreem lang en maken bij het zwemmen een soort wrikkende beweging.
De maanvis heeft de nacht in het zeehondencentrum goed doorstaan, zegt ecoloog Oosterbaan. "Hij zwemt zelfs al iets beter in vergelijking met gisteren. Dat is goed nieuws, maar hij is er nog niet. Hij is behoorlijk verzwakt en moet nog flink aansterken."
Dit zijn beelden van de maanvis in Ecomare:
Voorlopig blijft de vis nog in Ecomare. "We kunnen hem nu niet terugzetten in de Noordzee. Het wachten is op warmer water. Bij 16 graden zou het kunnen, maar dan zitten we al in volgend jaar mei. Of we moeten hem naar Portugal brengen. Daarover zullen we snel een knoop doorhakken."