'Vandaag nog geen handelsovereenkomst tussen EU en Verenigd Koninkrijk'
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk lijken het vandaag niet eens te worden over een handelsovereenkomst. EU-bronnen melden aan de NOS dat er nog volop wordt onderhandeld.
Het neemt niet weg dat de EU en het VK na ruim negen maanden overleggen op het punt staan een akkoord te sluiten. Hoewel de ene diplomaat tegenover persbureaus AP en Reuters terughoudender is dan de andere, zijn ze het eens dat een no-deal-brexit gezien de recent geboekte vooruitgang onwaarschijnlijk lijkt.
Eerder vandaag leek een deal nog een kwestie van uren. In de loop van de avond doken er geruchten op over een mogelijke persconferentie van de Britse premier Johnson, waarin hij de deal zou aankondigen. Maar Johnson verscheen niet.
Hoofdonderhandelaars Barnier (EU) en Frost (VK) zouden de laatste hand leggen aan de definitieve tekst, waardoor officiële aankondigingen voorlopig uitblijven.
Regeringsleiders moeten beschikbaar zijn
Regeringsleiders van lidstaten van de Europese Unie kregen vandaag wel te horen dat ze morgen beschikbaar moesten zijn in het geval dat er een handelsakkoord komt, zo schreef Reuters, suggererend dat de partijen een deal gaan sluiten.
De EU-lidstaten hebben daarnaast procedures in gang gezet waarmee het handelsakkoord kan intreden, zeiden de bronnen tegen het persbureau. "Het is een kwestie van bekendmaken, vandaag of morgen." EU-bronnen meldden aan de NOS dat het gaat om een formele mededeling en dat het niet per se betekent dat een handelsakkoord bijna rond is.
Er moet voor het eind van het jaar een deal liggen, want in 2021 komt de brexit-overgangsperiode ten einde en vervallen de bestaande vrijhandelsafspraken. In dat geval zouden de Britten en de EU volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie met elkaar gaan handelen, wat beide economieën veel geld kost.
De laatste weken werd er door de EU en het VK vooral onderhandeld over drie grote thema's. Hieronder leggen we ze kort uit
Met name visserij is en blijft een belangrijk struikelblok. De discussie gaat nu over de hoeveelheid makreel die EU-vissers in Britse wateren mogen vangen. Vooral de Ieren vinden dat ze te weinig krijgen.
Tabloid The Sun schrijft dat er ook gedoe is over accu's. De EU zou niet willen dat Britse autofabrikanten Chinese accu's in hun elektrische voertuigen stoppen.