Jan Blaauw
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw (92) overleden

Oud-hoofdcommissaris van politie in Rotterdam Jan Blaauw is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs.

Blaauw heeft veertig jaar bij de Rotterdamse politie gewerkt en klom op van straatagent tot hoofdcommissaris.

Hij kreeg het politiewerk met de paplepel ingegoten. Zijn vader was agent in Groningen en rijksveldwachter in Drenthe. "Ik heb altijd van kinds af aan politieman willen worden. Mijn vader was mijn grote voorbeeld. Ik was sowieso onder de indruk van het uniform", zei hij eerder tegen de regionale omroep Rijnmond.

In 1971 volgde hij als eerste Nederlandse rechercheur de FBI-opleiding in de VS en kreeg zijn diploma uit handen van directeur J. Edgar Hoover.

Blaauw viel ook op doordat hij de hulp van het publiek inriep bij het oplossen van zaken. Hij leidde persconferenties en keek desnoods recht in de camera, als een Opsporing Verzocht avant la lettre. Zo kon het gebeuren dat Jan Blaauw uitgroeide tot hét gezicht van het Rotterdamse korps.

Na zijn pensionering schreef Blaauw boeken over het recherchewerk, onder meer over de Puttense moordzaak en de strijd tegen drugshandel.

In zijn autobiografie Dossier Blaauw schrijft hij dat in zijn begintijd zijn pistool "nogal los in het holster" zat. Blaauw raakt verwikkeld in diverse schietincidenten maar heeft naar eigen zeggen tot zijn eigen opluchting nooit iemand geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl