Bloemen bij de flat na de brand
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Leegloop Arnhemse flat na vuurwerkbrand: 'De traumatische herinnering blijft'

Zo aan de buitenkant herinnert nog maar weinig aan de tragedie die zich in de nacht van 1 januari afspeelde in de lift van een flat in Arnhem-Zuid. Een 39-jarige man en zijn zoontje van 4 kwamen door verstikking om het leven als gevolg van een brand in de hal van de flat. De moeder en de 8-jarige dochter van het gezin raakten zwaargewond.

Het gezin had die avond Oud en Nieuw gevierd bij de ouders van de man. De brand was veroorzaakt door vuurwerk.

De flat is afgelopen jaar vernieuwd. Er werd een nieuwe lift geplaatst en de woningen kregen nieuw glas en een intercom. Maar de nieuwe spullen worden in veel appartementen niet gebruikt, omdat er niemand meer woont.

"Die stilte die er nu heerst leidt tot een onveilig gevoel" zegt een van de bewoners, tegen Omroep Gelderland. "Veel goede vrienden zijn vertrokken. Het is niet meer zoals het was. Niemand maakt nog een praatje met elkaar. We leven een beetje langs elkaar heen."

De brand heeft bij veel bewoners sporen achtergelaten. "Je wilt niet weten hoe zwaar we het sindsdien hebben gehad", vertelt een bewoonster van de flat, die zelf op het punt staat om te verhuizen. "Veel huurders zijn getraumatiseerd geraakt. Er waren wel vluchtwegen toen de brand uitbrak, maar je kon niet van je etage af, wat voor angst en paniek zorgde."

Woningbouwvereniging Vivare, eigenaar van de flat aan het Gelderseplein, wil geen antwoord geven op de vraag hoeveel mensen zijn verhuisd uit de flat, maar de bewonerscommissie is openhartiger: de bewoners van zo'n 40 van de 99 appartementen zijn dit jaar vertrokken. Op dit moment staan er nog 26 appartementen leeg.

Veel huurders kozen na de brand voor een woning elders, al dan niet met een urgentieverklaring van de woningbouwvereniging. In die verklaring werd vaak het leefklimaat in de flat sinds het drama aangegeven. "De woningbouwvereniging heeft ons emotioneel in de kou laten staan", werd er dan gezegd.

Hoogleraar Ira Helsloot deed in opdracht van woningbouwvereniging Vivera onderzoek naar de flatbrand. Hij denkt dat veel huurders handig gebruik hebben gemaakt van de door Vivare aangeboden urgentieverklaringen. "Wat Vivare beter had kunnen doen, is beter voorlichten."

Volgens Helsloot moet je dan denken aan meterkastfolders en informatieborden over 'wat te doen bij brand'. "En doe dat vooral nu ook met begeleidende voorlichting voor bewoners die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Dan zal een nieuwe generatie bewoners beter begrijpen dat ze veilig zijn bij een brand in deze flat."

In januari verschijnt er nog een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de liftbrand. De Raad keek onder meer naar het ontwerp en gebruik van de hal en de vluchtwegen, het gebruik van liften bij een brand en de inzet van de brandweer.

Advertentie via Ster.nl