Paul Lim
NOS Sport

Dartlegende Lim (66) geeft WK nostalgische warmte in kil Alexandra Palace

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Hoewel hij nooit een gerenommeerd toernooi wist te winnen, geldt Paul Lim in de dartswereld als een legende. Een levende legende zelfs, want een maand voor zijn 67ste verjaardag maakt hij zich op voor zijn vijfentwintigste WK-deelname.

Singaporees Lim werd wereldberoemd om zijn ninedarter in 1990, de perfecte leg. Iets wat daarvoor nog nooit eerder vertoond was op een wereldkampioenschap, nog live op televisie te zien ook.

"En ik was daarbij", zegt Bert Vlaardingerbroek trots. "Ik speelde mee dat jaar. We zaten met z'n allen achter het podium mee te kijken. Iedereen werd helemaal gek daar. Het ging tijdens dat toernooi daarna nergens anders meer over."

Embassy

Vlaardingerbroek was de eerste Nederlander ooit op een WK, toen nog onder de vlag van de inmiddels opgeheven BDO gehouden in de fameuze Lakeside Country Club. Het toernooi dat in de volksmond als de Embassy door het leven ging.

Zo mooi wordt het nooit meer, mijmert Vlaardingerbroek.

"Biertjes op het podium, lekker roken in de zaal. Het is nauwelijks voor te stellen als je ziet hoe het er nu aan toe gaat. Vroeger trokken we allemaal met elkaar op. Nu is het allemaal heel professioneel geworden, iedereen voor zichzelf."

In 1990 gooit Paul Lim, die meedeed als Amerikaan, in de tweede ronde een ninedarter in de wedstrijd tegen de Ier Jack McKenna. Hij wint de wedstrijd met 3-2:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Misschien is dat nu wel de kracht van Lim, die met zijn aanwezigheid de warmte van die goede oude tijd mee de zaal in neemt.

Lim is van een generatie waarvan de absolute kampioen Eric Bristow niet eens meer in leven is. Legende Phil Taylor moest de eerste van zijn zestien wereldtitels nog veroveren, toen Lim op 9 januari 1990 geschiedenis schreef. Als genaturaliseerde Amerikaan, voor de oplettende kijker. Singapore was als land niet aangesloten bij de dartsbond.

"Het was magisch. Al jaren keken we uit naar het moment dat het iemand zou lukken. Er stond ook een gigantisch geldbedrag op, dat veel hoger was dan wat de winnaar in die tijd kreeg. Ik meen 52.000 pond. En de koers was gunstig in die tijd. In guldens praat je dan zo over een paar ton."

Dealtjes

Van darten kon een middelmatige speler in die tijd niet rondkomen, zo werkte Vlaardingerbroek daarnaast bij de PTT. En spelers sloten onderling dealtjes over het prijzengeld, om meer kans te maken de relatief hoge onkosten te dekken.

"Paul Russell had in die week met Lim een afspraak om alle inkomsten te delen. Die man was dus helemaal door het dolle heen", herinnert Vlaardingerbroek zich nog goed. "Ik deed dat ook altijd met een dartsmaatje, maar dat kostte me veel meer geld dan het opleverde. En in de eerste week dat we de samenwerking stopten, won hij een toernooi."

Paul Lim boekt succes met Singapore tijdens het WK voor landenteams

Lim vergaarde met zijn ninedarter eeuwige roem in amper 67 seconden. Anders was hij waarschijnlijk altijd praktisch anoniem gebleven.

"Het was ook geen jongen die heel aanwezig was. Heel rustig, verlegen bijna. Een beetje zoals ik zelf ook was in die tijd", omschrijft de 60-jarige Vlaardingerbroek zijn generatiegenoot. "We zeiden elkaar altijd vriendelijk gedag, maar daar bleef het bij. Want ik sprak ook helemaal geen Engels."

Chef-kok

Voor hetzelfde geld was Lim nu ergens chef-kok geweest. Want voordat hij op jonge leeftijd vanuit Singapore zijn vleugels uitsloeg, was hij nog nooit met de sport in aanraking geweest.

En wat als het net even anders was gelopen? En niet Lim maar bijvoorbeeld Vlaardingerbroek die eerste ninedarter had gegooid? Was hij dan nu die publiekslieveling geweest?

"Ik kan al jaren niet meer darten", zegt Vlaardingerbroek. "Ik heb Parkinson."

De man die ooit door het leven ging als 'Big Bert', nog ver voordat Nederland had gehoord van mannen als Raymond van Barneveld, Co Stompé en Michael van Gerwen, heeft zich inmiddels toegelegd op tafeltennis. Het houdt hem in beweging, belangrijk in de strijd tegen de ziekte die hem van zijn grootste hobby beroofde.

  • NOS
    Bert Vlaardingerbroek in actie tijdens de Embassy
  • NOS
    Bert Vlaardingerbroek

De Nederlandse dartspionier volgt alles nog op de voet, maar dan lekker op televisie vanuit zijn huis in Den Haag. En ook hij kijkt dan met extra interesse naar de verrichtingen van Lim.

Een bejaarde darter op het wereldkampioenschap. Die dit jaar door de coronapandemie gedwongen was negen maanden vanuit huis te trainen en op het nippertje nog een kans kreeg zich voor het WK te kwalificeren.

Topsporter

De ouderdom eist zijn tol, heeft hij al meerdere keren toegegeven. Zijn uithoudingsvermogen wordt minder, onder zijn kleren draagt 'The Singapore Slinger' inmiddels ter ondersteuning een brace.

Lim vindt zichzelf desondanks nog competitief genoeg om mee te doen. Want op de eerste plaats is en blijft hij topsporter, vindt ook Vlaardingerbroek.

"Hij zet zich enorm in voor het darten, is een voorbeeld voor veel talenten. Zo geeft hij ook heel veel terug aan de sport. Maar vergis je niet, hij gooit echt nog heel erg goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl