Levende haai aangespoeld op Ouddorp: 'Nog nooit meegemaakt'
Op het strand van Ouddorp is een grote, blauwe haai levend aangespoeld. Aanvankelijk probeerde een toerist een uur lang om het dier terug te zetten, het water in. Toen dat niet lukte liet het Reddingsteam Zeedieren NL de haai overbrengen naar diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Bekijk de poging van de toerist hier:
We gaan onze uiterste best doen voor de haai, zegt Mark de Boer van Blijdorp bij RTV Rijnmond. Maar het gaat lastig worden, waarschuwt hij. "Een haai die niet in de Noordzee voorkomt en daar op het strand ligt, daar is iets mee. Gezonde dieren spoelen niet aan. Het is heel ingewikkeld om hem in leven te houden. Maar het ziet er redelijk uit, nu."
Mijn man liep meteen het water in
Het was Fatima Amekrane die de haai - met een exacte lengte van 1.86 meter - voor het eerst zag vanmiddag. Zij logeert een weekend in een bungalowpark in het Zuid-Hollandse dorp en maakte met haar man en dochter een strandwandeling. "Mijn man zag de vis daar op zijn rug liggen. We dachten eerst dat het een dode dolfijn was. Hij is meteen het water in gelopen, met zijn kleren nog aan. Toen hij zag dat de vis nog leefde, heeft hij wel een uur lang geprobeerd om hem terug te laten zwemmen. Maar de vis kwam elke keer terug", vertelt ze.
Toen Amekrane zag dat het niet lukte om de haai terug te laten zwemmen, belde ze de dierenambulance. Die waarschuwde het Reddingsteam Zeedieren NL. Dat besloot om de haai in een speciale dolfijnenkist over te brengen naar Blijdorp. De reddingsbrigade in Ouddorp leverde een zuurstoffles om de haai onderweg in leven te houden.
Meestal zijn ze allang dood
Mark de Boer van de dierentuin: "We hebben de haai overgezet van de dolfijnenkist naar de quarantainetank van Blijdorp. We zijn nu langzaam het zoutgehalte van de tank naar Noordzeeniveau aan het brengen."
Intussen is een team van deskundigen en dierenartsen opgetrommeld om te zien hoe het dier, dat normaal in warmer zeewater zwemt, kan overleven. Garanties kan De Boer niet geven. Maar dat een levende haai aanspoelt én het overleeft is heel bijzonder, weet Jaap van der Hiele van het Reddingsteam. "Dit is de eerste keer dat ik dit meemaak. De eerste keer in 27 jaar!"
De Boer vult aan: "Dit is de eerste keer dat we een blauwe haai binnen hebben gekregen. De meeste dieren zijn al dood voordat ze van het strand gehaald worden."